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SUBJECT: Section 280A(c)(6) 
 
This technical assistance memorandum responds to your inquiry concerning the effect of § 
280A(c)(6) of the Internal Revenue Code on the deductibility by an individual taxpayer of 
expenses attributable to the rental of a portion of a dwelling unit to his employer. The employer 
is an S corporation of which the employee is the sole shareholder and sole employee. During the 
period of the rental the individual used the rented portion in performing services as an employee. 
The individual also used the dwelling unit as a principal residence. Our discussion supplements 
previous oral advice we have given you on this subject. 
 
Your inquiry was prompted by an individual described above who was concerned because he 
could not find a place on the applicable forms to claim certain business expenses and 
depreciation attributable to the rental income. Youasked for guidance concerning the appropriate 
form(s) to use in reporting the rental income and deductions. 
 
Please note that technical assistance does not relate to a specific case and is not binding on audit 
or appeals offices. This document may not be cited as precedent. 
 
ISSUE: 
 
How should an individual who rents a portion of his dwelling unit to his employer and who uses 
the dwelling unit in performing services as an employee of that employer treat the expenses 
attributable to the rental of the dwelling unit? 
 
CONCLUSION: 
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The individual described above may deduct home mortgage interest, real property taxes, and 
personal casualty losses to the extent permitted by §§ 163, 164, and 165(c)(3) and (h). However, 
the individual may not deduct otherwise allowable trade or business expenses under § 162, 
business casualty losses under § 165(c)(1), or depreciation under § 167, to the extent those 
expenses and losses are attributable to the use by the employee of the dwelling unit in 
performing services for the employer. 
 
OVERVIEW: 
 
In general, § 280A applies to individuals who use their homes both for personal purposes and for 
the production of trade or business income. The section is designed both to insure that the 
business use of the home does not result in an inappropriate conversion of nondeductible 
personal, living, and family expenses into deductible expenses and to permit the deduction of 
legitimate business expenses incurred in using the home to earn income. 
 
Section 280A(a) generally disallows otherwise allowable deductions with respect to the business 
use of an individual's residence. However, § 280A(b) provides an exception to that disallowance 
rule by providing that § 280A(a) "shall not apply to any deduction allowable to the taxpayer 
without regard to its connection with his trade or business (or with his income-producing 
activity)." In other words, § 280A(b) provides that if an individual who uses his home entirely 
for personal purposes could take a deduction related to that personal use, he may also take the 
deduction if he uses the home both for personal purposes and to carry on trade or business 
activities. Thus, § 280A(a) and (b), taken together, permit an individual who pays home 
mortgage interest expense and state and local real property taxes to deduct those payments—if 
the rules found in §§ 163(h) and 164(a)(1) are met—regardless of whether that individual uses 
his residence solely for personal purposes or for both personal and business purposes.1 
 
Deductions for the business use of a home are potentially available only if the use falls into one 
of the four categories listed in § 280A(c)(1) - (4). Those categories are, respectively, specified 
home office uses (§ 280A(c)(1)(A), (B), and (C)), storage of inventory or product samples in the 
home (§ 280A(c)(2)), rental of the property (§ 280A(c)(3)), and use of the home in providing 
day-care services (§ 280A(c)(4)). In general, the business expenses associated with those uses 
are deductible only if the individual's business use of the home is regular (rather than occasional 
or incidental), and only to the extent the income earned from the business use of the home equals 
or exceeds the business expenses. Section 280A further requires both that expenses be 
reasonably allocated between business and personal use and that expenses be taken in a specified 
order. In addition to these general rules, particular rules apply to some of the business uses listed 
above. Publication 587, Business Use of Your Home (2000) contains a detailed description of the 
various § 280A rules. 
 
DISCUSSION: 
 
Your questions involve a corporate employee whose receipt of business income and whose 
incurring of business expenses relate to three of the § 280A(c) business uses listed above: the 
(c)(1)(A) and (B) home office use and the (c)(3) rental use. For ease of discussion, we will refer 
                                                 
1 However, although the aggregate amount of deductible home mortgage interest, real property taxes, and personal 
casualty losses is not affected by partial business use of the home, those deductions must be allocated between 
business and personal use of the home to prevent circumvention of the gross income limitation (or deduction limit) 
of § 280A(c)(5). 



to two hypothetical employees—E-1 and E-2—both of whom use part of their homes (but not a 
separate structure detached from the dwelling unit) in performing services for their employers 
and both of whom are the sole shareholders of their S corporations. Assume the following 
additional facts concerning these hypothetical employees: 
 
(1) E-1 receives a reasonable salary from her employer (includible in her gross income under § 
61(a)(1)) and seeks to claim a home office deduction. 
 
(2) E-2 receives a reasonable rent from his employer (includible in his gross income under § 
61(a)(4)) and seeks to deduct business expenses related to that rental. To claim a home office 
deduction, E-1 must satisfy both the general requirements of § 280A and the particular 
requirements of § 280A(c)(1)(A) or (c)(1)(B). Specifically, under § 280A(c)(1), E-1 must show 
that she used her home office exclusively and regularly either as (A) her principal place of 
business in her trade or business of being an employee, or as (B) a place of business in which she 
meets or deals with patients, clients, or customers in the normal course of her business. In 
addition, E-1 must show that her exclusive use of the home office is for the convenience of her 
employer. 
 
Assuming E-1 can meet the general and specific rules of § 280A, she should calculate her home 
office expense deduction by using the worksheet contained in Pub. 587. Such expenses are 
generally claimed on various lines of Schedule A, Form 1040 (2000). Pages 16 - 17 of Pub. 587 
(2000) contain an example of how the expenses are calculated and reported and provide 
information about additional forms which E-1 may be required in some circumstances to prepare 
and file. 
 
However, because E-2 is receiving rental rather than salary income from his employer, E-2 will 
not be allowed to deduct business expenses attributable to the rental income. This result comes 
about not because it is more difficult to satisfy the rental use tests than the home office use 
tests—indeed, ordinarily the opposite is true2—but because of the particular disallowance rule of 
§ 280A(c)(6).  
 
Section 280A(c)(6) was added to the Code in 1986 by § 143(b) of P.L. 99-514, 100 Stat. 2120, 
1986-3 C.B. (Vol. 1) 37. Section 280A(c)(6) provides that: 
 
Treatment of rental to employer. Paragraphs (1) and (3) shall not apply to any item which is 
attributable to the rental of the dwelling unit (or any portion thereof) by the taxpayer to his 
employer during any period in which the taxpayer uses the dwelling unit (or portion) in 
performing services as an employee of the employer. 
 
E-2 falls squarely within § 280A(c)(6), because E-2 is both renting to his employer (Y Co.) and 
using the rented portion of his dwelling unit to perform services as an Y Co. employee. 
Accordingly, § 280A(c)(6) will bar E-2 from deducting otherwise allowable § 162 trade or 
business expenses, § 165(c)(1) business casualty losses, and § 167 depreciation. That statutory 
bar, in turn, explains why there is no place on the forms to deduct those expenses. 
 

                                                 
2 The § 280A(c)(3) rental use rules are usually easier for an individual to satisfy than are the (c)(1) home office use 
rules, because the (c)(3) rules do not contain the requirement of exclusive use found in the (c)(1) rules. 



Congress added § 280A(c)(6) expressly to overturn the Tax Court's decision in Feldman v. 
Commissioner, 84 T.C. 1 (1985), aff'd, 791 F.2d 781 (9th Cir. 1986). The taxpayer in Feldman, 
an employee, shareholder, and managing director of an accounting firm, not only had an office at 
the firm, but received an above-market rental payment from the firm to maintain an office (and 
related garage space) in his home. Because his home office did not meet the requirements of § 
280A(c)(1), the taxpayer could not have claimed business expenses relating to its use. Despite 
the government's argument that the "lease" agreement in fact represented disguised 
compensation, however, the courts permitted the taxpayer to claim offsetting rental expenses 
under § 280A(c)(3). 
 
In enacting § 280A(c)(6), Congress observed that the Tax Court's interpretation of § 280A in 
Feldman could lead to the circumvention of statutory restrictions on the deduction of home office 
expenses. In particular, Congress was concerned that: (1) employers and employees could 
arrange sham transactions (whereby a portion of salary was paid in the form of rent), and (2) the 
employer-employee transactions would not be negotiated at arm's length but would provide 
added tax deductions for the employee at no additional cost to the employer. Accordingly, 
Congress provided that no home office deductions were allowable (other than expenses such as 
home mortgage interest and real estate taxes that are deductible absent business use) if the 
employee rents a portion of his or her home to the employer. H.R. No. 99-426, 1986-3 C.B. (Vol. 
2) 133. 
 
It should be noted, however, that although § 280A applies to S corporations as well as to 
individuals, the only taxpayer to whom § 280A(c)(6) refers is the employee. Thus, for example, 
an S corporation's deduction under § 162 for rent is not affected by § 280A(c)(6). 
 
We hope this memorandum is helpful. If you have further questions, please contact Ms. Marilyn 
E. Brookens at (202) 622-4920. 


