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General Counsel Memorandum 38799 

Memorandum to: 

GERALD G. PORTNEY 

Assistant Commissioner (Technical) 

Attention: Director, Individual Tax Division 

In a memorandum dated December 16, 1980, the Individual Tax Division requested our 
reconsideration of certain views set forth in  G.C.M. 38435, 

 *** I-266-78 (July 3, 1980), and  G.C.M. 36032, 

 *** I-4220 (October 1, 1974, January 31, 1975). 

 I.R.C. § 4071(a)(1) imposes an excise tax of 9.75 cents per pound on sales by the manufacturer 
of tires of the type used on highway vehicles.  Rev. Rul. 59-394, 1959-2 C.B. 280, holds that 
where a manufacturer sells a consumer a tire at a reduced price to replace one which became 
defective while under warranty, the manufacturer should compute excise tax on the replacement 
tire upon that portion of the total weight of the replacement tire which the sale price of that tire 
bears to the regular sale price of that type of tire. In  G.C.M. 38435, 

 *** , supra , we took the position that the section 4071 tire tax liability on a manufacturer's retail 
sale of a replacement tire should not be less than normally imposed on sales of that type of tire 
unless the price charged on the sale of the replacement tire was below the price at which the 
manufacturer regularly sells that type of tire to independent dealers. We recommended that  Rev. 
Rul. 59-394 be modified accordingly. In your memorandum to us of December 16, 1980, your 
office agrees with our recommended modification of  Rev. Rul. 59-394 but disagrees with the 
particular rationale we used to support our position. You request that we modify  G.C.M. 38435 
so as to use a different rationale. For the reason explained below we find it unnecessary to 
reconsider the correctness of the rationale used in the G.C.M. 

Pub. L. No. 96-596, § 4(b) (Dec. 24, 1980), 1981-4 I.R.B. 32, 35, enacted subsequent to the 
issuance of  G.C.M. 38435, 

 *** and your memorandum to us of December 16, 1980, provides that tax liability on the sale of 
a replacement tire under warranty "shall be determined in accordance with the principles set 
forth in regulations and rulings relating thereto to the extent in effect on March 31, 1978 " This 
law precludes the Service from modifying  Rev. Rul. 59-394; therefore, the recommendation in  
G.C.M. 38435 that  Rev. Rul. 59-394 be modified is purely academic.  G.C.M. 38435 is hereby 
revoked because it advises a modification which Pub. L. No. 96-596, § 4(b) now precludes the 
Service from making. 

  G.C.M. 36032, 
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 *** Jan 31, 1975, supra, considers what is the proper method for constructing a sale price under 
section 4216(b)(1) for a sale at retail of articles taxable under section 4061(a) for a manufacturer 
who sells such articles to retail dealers and at retail but not to wholesale distributors. The G.C.M. 
states that  Rev. Rul. 54-61, 1954-1 C.B. 259, in part, concludes that the manufacturer's highest 
actual price charged in sales to retail dealers of section 4061(a) articles should be used as the 
constructive sale price for articles sold at retail. The G.C.M. concludes that  Rev. Rul. 54-61 was 
not affected by Pub. L. No. 85-859, § 115 (Sept. 2, 1958), 1958-3 C.B. 92, 96, which amended 
section 4216(b) to provide that in the case of articles sold at retail, the constructive sale price is 
the lower of the price for which such article is sold, or the highest price for which such articles 
are sold to wholesale distributors, in the ordinary course of trade, by manufacturers or producers 
thereof. Your office objects to this conclusion because you believe that the 1958 legislation did 
have an effect on  Rev. Rul. 54-61 in that the ruling's conclusion with respect to the tax base of a 
manufacturer's dealer price for its retail sales was no longer applicable after the legislative 
change. 

Pub. L. No. 95-458, § 1 (Oct. 14, 1978), 1978-2 C.B. 367, 368, amended section 4216(b) so that 
it now provides, with certain exceptions, that the constructive sale price shall be a percentage of 
the actual selling price for section 4061(a) articles sold at retail. Thus the discussion of this issue 
in  G.C.M. 36032, 

 *** is now moot as to section 4061(a) articles due to Pub. L. No. 95-458. (Because of this Code 
amendment,  Rev. Rul. 54-61, supra, dealing with retail sales of section 4061(a) articles, was 
declared obsolete in  Rev. Rul. 79-32, 1979-1 C.B. 356.) 

A similar issue still arises, however, with respect to retail sales of articles taxable other than 
under section 4061(a)(1): automotive parts or accessories, section 4061(b); fishing equipment, 
section 4161(a); bows and arrows, section 4161(b); and firearms, section 4181.  Rev. Rul. 80-
273, 1980-2 C.B. 315, considered in  G.C.M. 38325, Technical Study Project No. 75-31, I-353-
79 (March 1, 1980), provides that with respect to the sale of the above types of articles at retail, 
where a manufacturer, producer, or importer does not sell similar articles to wholesale 
distributors, the constructive sale price for computing taxes imposed on articles within sections 
4061(b)(1), 4161 and 4181 will be computed by using 75-percent of the actual selling price after 
taking into account the adjustments provided by section 4216(a) unless it can be shown on an 
industry-wide basis that a lower percentage should apply. The ruling thus holds that the 
constructive sale price would be based on a percentage of retail price and not on the price 
charged in the sales to retail dealers. 

 
       
 
 


