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Private Letter Ruling 7730007 
 

This is in reply to your letter of February 22, 1977, submitted on behalf of taxpayer A, 

requesting a ruling that payment of an insurance premium for coverage under an equipment loan 

rider to taxpayer's business overhead expense policy is deductible under section 162 of the 

Internal Revenue Code of 1954. 

Taxpayer A is a medical doctor who is considering purchasing business insurance coverage 

which would provide reimbursement of overhead expenses incurred by members of professional 

and business associations. Under the terms of the policy, the insurer would reimburse the 

monthly expenses actually incurred by the insured person in the operation of his office, or, in the 

event of joint occupancy, the insured's portion of such expenses, when the insured person is 

wholly and continuously disabled and unable to perform the duties of his profession or 

occupation as the result of injury or sickness. 

Benefit payments will not be made until a waiting period is completed nor during a disability 

pariod when the insured is not under the care of a physician or surgeon. The policy limits the 

benefits payable to the expenses actually incurred by the insured in the normal operation of his 

business or   [*2]  profession. 

The proposed Monthly Benefit for Equipment Loan Rider will reimburse the insured for the 

expenditure involved in making installment payments under an obligation incurred in purchasing 

equipment for the insured's business. Coverage under the rider is subject to payment of a 

separate premium. 

Section 162(a) of the Code provides that there shall be allowed as a deduction all the 

ordinary and necessary expenses paid or incurred during the taxable year in carrying on any trade 

or business. 

Section 1.162-1(a) of the Income Tax Regulations provides that among items which are 

included in business expenses are management expenses and insurance premiums against fire, 

storm, theft, accident, or other similar losses in the case of a business. 

Rev. Rul. 55-*** 1955-1 C.B. 11, states that where a taxpayer purchases an insurance policy 

which, in accordance with its terms, would reimburse the taxpayer, to the extent specified in the 

policy, for certain business overhead expenses incurred by him during prolonged periods of 

disability due to injury or sickness, any proceeds derived under the terms of such policy 

constitute and are includible in gross income under section 61 of the Code. It also   [*3]  provides 

that any premiums paid on such policy constitute business expenses and are deductible from 

gross income under section 162 of the Code. 

Accordingly, we conclude that the insurance premium under the Monthly Benefit for 

Equipment Loan Rider paid by taxpayer A as a rider to his business overhead expense policy is 

an ordinary and ncessary business expense in carrying on a trade or business under section 162 

of the Code, and the payment of this insurance premium is a deductible business expense under 

the provisions of section 162. 
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