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Private Letter Ruling 8813023 
 
 
December 29, 1987 
 
 
This is in response to the request for a ruling on behalf of A on the federal income tax 
consequences of payments received by A from B, her former husband, under a modification of a 
divorce decree. 
 
In December of 1981, A and B's marriage was dissolved pursuant to a court decree in State X. 
State X is a community property state. At the time of the dissolution of the marriage, the United 
States Supreme Court's ruling in McCarty v. McCarty, 453 U.S. 210, 69 L. Ed. 2d 589, 101 S. 
Ct. 2728 (1981), was in effect, which held that a military spouse's retirement benefit was that 
spouse's separate property in community property states and not subject to division as part of the 
community property. Pursuant to the McCarty decision, the divorce decree states that B's 
military retirement plan was the separate property of B. 
 
The McCarty decision was overruled by the Uniformed Services former Spouses' Protection Act 
("USFSPA"), Pub.L. 97-252, Title X, 96 Stat. sections 730-738 (1982) (codified in 10 U.S.C. 
sections l401 ff.). Under the USFSPA, a court may treat disposable retirement pay that is payable 
to a member of the armed forces for pay periods beginning after June 25, 1981, as property 
solely of the member or as property of the member and his spouse in accordance with the law of 
the jurisdiction of such court, provided the court has jurisdiction over such member. 
 
The marriage dissolution law of State X provides that community property settlements, 
judgments, or decrees that became final on or after June 25, 1981, and before February 1, 1983 
may be modified to include a division of military retirement benefits payable on or after 
February 1, 1983, in a manner consistent with federal law and the law of State X as it existed 
before June 26, 1981, and as it has existed since February 1, 1983. Modifications of community 
property settlements, judgments or decrees may be granted whether or not the property 
settlement, judgment or decree assumed in any manner, implicitly or otherwise, that a pension 
divisible as community property before June 25, 1981, and on or after February 1, 1983, was not 
divisible community property. 
 
In June of 1984 A moved to modify the decree of divorce to recognize her interest in the military 
retirement plan which was community property because it accrued during A and B's marriage. 
Because of the uncertainty of the effect of the marriage dissolution law, A agreed to relinquish 
any claims on B's military retirement plan in exchange for payments by B in accordance with a 
final stipulation and order of the court dated June 23, 1986. The stipulation and order required B 
to make payments to A of $15,000.00 by July 23, 1986, $14,000.00 by July 23, 1987, and 
$13,000.00 on July 23, 1988. 
 



A now requests a ruling 1) that the payments from B represent a nontaxable transfer of property 
under section 1041 of the Internal Revenue Code and 2) whether expenses and attorney's fees 
incurred by A are deductible. 
 
Section 61(a) of the Code defines gross income as all income from whatever source derived. 
 
Section l041(a) of the Code provides that no gain or loss shall be recognized on a transfer of 
property from an individual to (1) a spouse, or (2) a former spouse, but only if the transfer is 
incident to the divorce. 
 
Section 1.1041-1T(a) A-4, of the Temporary Income Tax Regulations provides that only 
transfers of property (whether real or personal, tangible or intangible) are governed by section 
1041. 
 
Under the law in a community property state, the earnings of a married person constitute 
community income; therefore, one-half of the income is taxable to each member of the 
community. Poe v. Seaborn, 282 U.S. 101, 75 L. Ed. 239, 51 S. Ct. 58, 1930-2 C.B. 202 (1930). 
The character of compensation as community or separate income is determined when the 
compensation is earned rather than when it is paid. Johnson v. United States, 135 F.2d 125 (9th 
Cir. 1943); Veit v. Commission, 8 T.C. 809 (1947). 
 
In Lowe v. Commissioner, T.C. Memo 1981-350, the court held that military retirement pay 
earned while the military retiree was married and living in a community property state was 
community property. Payments to the retiree's former spouse under a divorce decree were 
taxable to the spouse as her share of community property. 
 
In Rev. Rul. 69-471, 1969-2 C.B. 10, as part of the property settlement in a divorce decree, a 
wife relinquished her interest in her husband's military retirement pay, which constituted 
community property. In return she received cash payments from her husband. Rev. Rul. 69-471 
held that, because the interest transferred by the wife was a right to future income, the transfer 
was an assignment of income and the payments from her husband were includible in her gross 
income in the years received. 
 
Rev. Rul. 87-112, 1987-94 I.R.B. 6 held that a taxpayer who transfers Series E and EE bonds to a 
former spouse must include in gross income for the year of the transfer the interest on the bonds 
that is accrued but unrealized at the time of the transfer. Rev. Rul. 87-112 states that section 1041 
does not shield from recognition income that is ordinarily recognized upon the assignment of that 
income to another taxpayer. 
 
In this case, B's military retirement pay was community property, a portion of which A was 
entitled to receive and which would have been taxable to her as ordinary income. A in effect 
assigned to B her right to receive payments over B's lifetime in exchange for payments from B 
over three years. A cannot escape the taxation of ordinary income by recharacterizing her 
assignment of the income as a nontaxable transfer of property under section 1041(a) of the Code. 
 
It is our conclusion that the payments to A in exchange for her community property interest in 
B's military pension represent payments for a right to future income rather than gain and 
therefore are outside the application of section 1041. Thus the payments to A are includible as 
ordinary income in A's gross income under section 61 of the Code. 



 
The second issue raised in your ruling request is whether expenses and attorney's fees incurred 
by A and associated with the division of B's military retirement pay are deductible. 
 
Section 212 of the Internal Revenue Code provides that, in the case of an individual, there shall 
be allowed as a deduction all. the ordinary and necessary expenses paid or incurred during the 
taxable year (1) for production or collection of income; (2) for the management, conservation, or 
maintenance of property held for the production of income; or (3) in connection with the 
determination, collection, or refund of tax. 
 
Section 262 of the Code provides that except as otherwise expressly provided, no deduction shall 
be allowed for personal, living, or family expenses. Section 1.262-1(b)(7), of the Income Tax 
Regulations provides that, generally, attorney's fees and other costs paid in connection with a 
divorce are not deductible (under section 212) by either the husband or the wife except to the 
extent the expenses are properly attributable to the production or collection of alimony which is 
included in the recipient's gross income under section 71. 
 
In the instant case, the USFSPA and the Civil Code of State X permit A to modify her divorce 
judgement to conform it to federal law. The federal law itself, not the court action to modify the 
judgement brought by A's attorney, gives A the right to a portion of her former husband's 
military retirement pay. Therefore, since no part of the expense was attributable to the production 
or collection of income, section 212 does not apply. Accordingly, no part of the attorney's fees 
allocable to services performed to conform the divorce decree to the requirements of federal law 
is deductible since the expense is personal in nature. In this regard, the instant case can be 
contrasted with the situation where a taxpayer incurs legal expenses in litigation undertaken for 
the purpose of establishing the right to possession of, or participation in, taxable income. 
However, any legal expenses that are allocable to tax advice in connection with a divorce may be 
deductible under section 212(3) if properly substantiated. See Rev. Rul. 72-545, 1972-2 C.B. 
179. 
 
Except as specifically set forth above, no opinion is expressed as to the federal tax consequences 
of the above-described facts under any other provision of the Code. 
 
This ruling is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(j)(3) of the Code 
provides that it may not be used or cited as precedent. final regulations pertaining to one of the 
issues addressed in this ruling have not yet been adopted. Therefore, this ruling may be modified 
or revoked if the adopted temporary or final regulations are inconsistent with any conclusion in 
the ruling. See section 16.04 of Rev. Proc. 87-1, 1987-1 I.R.B. 7. However, when the criteria in 
section 16.05 of Rev. Proc. 87-1 are satisfied, a ruling is not revoked or modified retroactively, 
except in rare or unusual circumstances. 
 
Pursuant to a power of attorney statement on file in this office we are sending a copy of this 
letter to your authorized representatives. 


