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Revenue Ruling 2003-57 
 
 
Medical expenses. Amounts paid by individuals for procedures that are directed to improving 
appearance and do not promote the proper function of the body are not expenses for medical care 
deductible under section 213 of the Code unless the procedure is necessary to correct a deformity 
arising from a birth defect, disfiguring disease, or injury. Therefore, breast reconstruction surgery 
following a mastectomy for cancer and vision correction surgery such as LASIK are deductible 
under section 213, but teeth whitening procedures are not deductible under section 213. 
 
ISSUE 
 
Are amounts paid by individuals for breast reconstruction surgery, vision correction surgery, and 
teeth whitening medical care expenses within the meaning of § 213 (d) and deductible under § 
213 of the Internal Revenue Code? 
 
FACTS 
 
Taxpayer A undergoes mastectomy surgery that removes a breast as part of treatment for cancer 
and pays a surgeon to reconstruct the breast. Taxpayer B wears glasses to correct myopia and 
pays a doctor to perform laser eye surgery to correct the myopia. Taxpayer C's teeth are 
discolored as a result of age. C pays a dentist to perform a teeth-whitening procedure. A, B, and 
C are not compensated for their expenses by insurance or otherwise. 
 
LAW AND ANALYSIS 
 
Section 213 (a) allows a deduction for expenses paid during the taxable year, not compensated 
for by insurance or otherwise, for medical care of the taxpayer, spouse, or dependent, to the 
extent the expenses exceed 7.5 percent of adjusted gross income. Under § 213 (d) (1) (A), 
medical care includes amounts paid for the diagnosis, cure, mitigation, treatment, or prevention 
of disease, or for the purpose of affecting any structure or function of the body. 
 
Medical care does not include cosmetic surgery or other similar procedures, unless the surgery or 
procedure is necessary to ameliorate a deformity arising from, or directly related to, a congenital 
abnormality, a personal injury resulting from an accident or trauma, or a disfiguring disease. 
Section 213 (d) (9) (A). Cosmetic surgery means any procedure that is directed at improving the 
patient's appearance and does not meaningfully promote the proper function of the body or 
prevent or treat illness or disease. Section 213 (d) (9) (B). 
 
A's cancer is a disfiguring disease because the treatment results in the loss of A's breast. 
Accordingly, the breast reconstruction surgery ameliorates a deformity directly related to a 
disease and the cost is an expense for medical care within the meaning of § 213 (d) that A may 
deduct under § 213 (subject to the limitations of that section). 
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The cost of B's laser eye surgery is allowed under § 213 (d) (9) because the surgery is a 
procedure that meaningfully promotes the proper function of the body. Vision correction with 
eyeglasses or contact lenses qualifies as medical care. See Rev. Rul. 74-429, 1974-2 C.B. 83. 
Eye surgery to correct defective vision, including laser procedures such as LASIK and radial 
keratotomy, corrects a dysfunction of the body. Accordingly, the cost of the laser eye surgery is 
an expense for medical care within the meaning of § 213 (d) that B may deduct under § 213 
(subject to the limitations of that section). 
 
In contrast, the teeth-whitening procedure does not treat a physical or mental disease or promote 
the proper function of the body, but is directed at improving C's appearance. The discoloration is 
not a deformity and is not caused by a disfiguring disease or treatment. Accordingly, C may not 
deduct the cost of whitening teeth as an expense for medical care. 
 
HOLDING 
 
Amounts paid by individuals for breast reconstruction surgery following a mastectomy for 
cancer and for vision correction surgery are medical care expenses under § 213 (d) and are 
deductible under § 213 (subject to the limitations of that section). Amounts paid by individuals to 
whiten teeth discolored as a result of age are not medical care expenses under § 213 (d) and are 
not deductible. 
 
DRAFTING INFORMATION 
 
The principal author of this revenue ruling is John T. Sapienza, Jr., of the Office of the Associate 
Chief Counsel (Income Tax and Accounting). For further information regarding this revenue 
ruling, contact Mr. Sapienza at (202) 622-7900 (not a toll-free call). 


