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Revenue Ruling 56-168 
 
Clarification of the position of the Service with respect to the deductibility of expenses of 

taxpayers and members of their families in making business trips and attending business or 

professional conventions, especially where opportunities for personal vacationing are also 

involved. 

 

The question frequently arises whether the expenses of taxpayers and members of their families 

in making business trips and attending business or professional conventions are deductible for 

income tax purposes, especially where opportunities exist for personal vacationing in connection 

with the trip or convention. The purpose of this Revenue Ruling is to set forth guides for 

taxpayers and field officers of the Internal Revenue Service in determining the allocation and 

deductibility of such expenses. 

 

Section 162(a) of the Internal Revenue Code of 1954 provides for the deduction of all the 

ordinary and necessary expenses paid or incurred during the taxable year in carrying on any trade 

or business, including traveling expenses (including the amount expended for meals and lodging) 

while away from home in pursuit of a trade or business. Only those expenses which are ordinary 

and necessary in the conduct of the business and are directly attributable to it may be deducted. 

See sections 39.23(a)-1, 39.23(a)-2(a), and 39.23(a)-2(f) of Regulations 118, which are 

applicable by virtue of Treasury Decision 6091, C. B. 1954-2, 47. Section 262 of the 1954 Code 

provides, with exceptions not here material, that no deduction shall be allowed for personal, 

living or family expenses. 

 

Where opportunities exist for personal vacationing in connection with business trips or the 

attendance of business or professional conventions, and especially where the taxpayer is 

accompanied by one or more members of his family, it is apparent that examining officers of the 

Service have a duty to give especially careful scrutiny to deductions taken in returns for the 

expense involved in order to assure against abuse of the deduction permitted by section 162(a) of 

the Code. In those cases where a business purpose is served, it is also necessary to determine 

what portion of the total expense is deductible as an ordinary and necessary business expense 

and what portion represents nondeductible personal or living expenses. 

 

In those cases where a taxpayer makes a business trip such as attending a convention or other 

business meeting and, as an incident of such trip, engages in some personal activity such as 

sightseeing, social visiting or entertaining, or other recreation, that part of the total expense of the 

trip which is directly attributable to the taxpayer's business will be treated as deductible  

notwithstanding the incidental personal activity. That part of the total expense which is properly 

allocable to such incidental personal activities will be treated as nondeductible personal or living 

expenses. Where the purposes of a trip are primarily personal, the entire expense involved will 

be treated as nondeductible personal or living expenses notwithstanding that the taxpayer 

engages or participates in some incidental activity related to his business. 
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Where a taxpayer's wife accompanies him on a business trip, those expenses attributable to her 

travel are not deductible unless it can be adequately shown that the wife's presence on the trip 

has a bona fide business purpose. Rev. Rul. 55-57, C. B. 1955-1, 315. The wife's performance of 

some incidental service does not cause her expenses to qualify as deductible business expenses. 

The same rules are applicable with respect to any other members of the taxpayer's family who 

accompany him on such a trip. 

 

The application of the foregoing guides may be illustrated by the following examples: 

 

  (1) A taxpayer makes a business trip for the purpose of attending a convention held in a 

coastal city. During the period of the convention, he also engages in local sightseeing, 

entertaining, and visiting unrelated to his business. He also arranges to take a post-

convention cruise made available to individuals attending the convention, the purpose of 

which is primarily recreational although some incidental sessions are scheduled for 

lectures, discussions, or exhibitions related to the business interests of the group holding 

the convention. The expenses paid for the local sightseeing, entertaining, and visiting and 

the entire cost of the post- convention cruise are deemed to represent nondeductible 

personal expenses. 

   

  (2) A taxpayer's wife accompanies him on a business trip, which may include his 

attendance of a business or professional convention. She occasionally types notes or 

performs some similar service and accompanies him to luncheons and dinners. The 

performance of such services does not establish that her presence is necessary to the 

conduct of the taxpayer's business. 

   

  (3) Under the circumstances involved in example (2) above, the cost of transportation and 

lodging exceeds the cost for single fares and accommodations but is less than twice the 

single rate. The amount deductible as an ordinary and necessary business expense on 

account of the transportation and lodging is the amount directly related to the business 

purpose of the trip, that is, the cost at the single rate for similar accommodations. The 

amount by which the total expense is increased because of the wife's presence and the 

entire cost of the wife's meals are not deductible. 
 


