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Revenue Ruling 63-144, Q&A 87 
 
 
Answers to a series of specific questions concerning the deductibility of business expenditures 
for entertainment, travel and gifts in accordance with sections 1.274-1 through 1.274-8 (except 
for section 1.274-5) of the Income Tax Regulations promulgated under section 274 (except for 
subsection (d) thereof) of the Internal Revenue Code of 1954. 
 
SECTION 1. PURPOSE 
 
The purpose of this Revenue Ruling is to answer a series of questions relating to the provisions 
of the income tax regulations promulgated under section 274 (except for subsection (d) thereof) 
of the Internal Revenue Code of 1954, added by the Revenue Act of 1962, C.B. 1962-3, 111. 
Each question is designed to present, in relatively simple terms, a point of law of general interest 
to taxpayers, and individual questions should be read in the context of other questions and 
answers which follow or precede. 
 
. . .  
 
TRAVEL EXPENSE ALLOCATION 
 
86. Question: Assuming the new travel allocation rule applies to a trip which takes 16 days, of 
which 8 days are business days and the remainder vacation days, and the round trip 
transportation cost is $300, how much of the cost is deductible? 
 
Answer: Since one-half (8/16) of the trip was business, one-half of the round trip cost of $150 
would be deductible as a business travel expense. 
 
Business Gifts 
 
87. Question: Can I deduct the cost of a business gift? 
 
Answer: Yes, up to $25 annually for each recipient. If the total cost of all of your business gifts 
to one individual during the taxable year exceeds $25, you may only deduct $25. 
 
88. Question: Since different rules apply to entertainment and to gifts, when is an expenditure 
considered "entertainment" and when is it a "gift?" 
 
Answer: Any item which might be considered either entertainment or a gift generally will be 
considered to be entertainment and not a gift. However, special rules describe certain items as 
gifts. For example, packaged food or beverages, furnished to a business customer for 
consumption at a later date, are considered as gifts. 
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89. Question: If I provide tickets to a theater performance or to a sporting event to a business 
customer, is the cost of the tickets considered an expense for entertainment or a gift? 
 
Answer: If you do not accompany your customer to the event, you may treat the cost of the 
tickets either as a gift or as entertainment, whichever is most advantageous to you. In such a 
case, you may change your treatment of the expense as either a gift or entertainment during the 
time prescribed for assessment of tax as provided in section 6501 of the Code. In most instances, 
this would be the three-year period following the due date of your income tax return. However, if 
you do accompany the customer to the entertainment event, the cost of the tickets must be treated 
as an entertainment expense. 
 
INDIRECT GIFTS 
 
90. Question: Is a gift to the wife of a business customer treated separately from a gift to the 
customer himself? 
 
Answer: The $25 limitation applies to gifts made "directly or indirectly" to an individual. A gift 
made to the wife of a business customer of the taxpayer is generally considered as made 
indirectly to the customer. However, if the customer's wife has an independent business 
connection with the taxpayer, a gift to her would not be regarded as an indirect gift to her 
husband unless it was intended for his eventual use or benefit. 
 
91. Question: If corporation X gives to corporation Y a large number of inexpensive gifts, such 
as tickets to local baseball games, are they subject to the $25 limitation? 
 
Answer: Not necessarily. The limitation applies only to gifts made directly or indirectly to an 
individual. If the gift is not intended for the eventual personal use or benefit of a particular 
individual or a limited class of individuals, the gift will not be considered to be made to an 
individual. 
 
92. Question: If I provide a gift to a business associate which costs $25, and my wife gives him a 
gift costing $25 during the same year, may we deduct both gifts? 
 
Answer: No. A husband and wife who make gifts are considered one taxpayer for purposes of 
computing the $25 limitation. This rule applies even if the husband and wife have separate 
businesses and each has an independent business connection with the recipient. 


