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Revenue Ruling 74-78 
 
 
Educational expenses; dentist; postgraduate orthodontic study. Expenditures incurred in taking 
postgraduate studies in orthodontics by a dentist engaged in general practice who returned to 
dental school on a full-time basis while continuing his practice on a part-time basis and, after 
completing his training, limited his practice to orthodontic patients are deductible under section 
162 of the Code. 
 
Advice has been requested whether, under the circumstances described below, expenditures 
incurred by a dentist in taking postgraduate studies in orthodontics are deductible for Federal 
income tax purposes. 
 
The taxpayer, a dentist engaged in general dental practice, returned to dental school for 
postgraduate study in orthodontics. He attended dental school on a full-time basis continuing his 
dental practice on a part-time basis. Upon completion of his postgraduate training he became an 
orthodontist and limited his practice to orthodontic patients. 
 
Section 162 of the Internal Revenue Code of 1954 provides for the deduction of all the ordinary 
and necessary expenses paid or incurred during the taxable year in carrying on any trade or 
business. 
 
Section 1.162-5 of the Income Tax Regulations provides, in part, that expenditures made by a 
taxpayer for his education may be deductible as ordinary and necessary business expenses even 
though the education may lead to a degree if the education (1) maintains or improves skills 
required by the taxpayer in his employment or other trade or business, or (2) meets the express 
requirements of the taxpayer's employer, or the requirements of applicable law or regulations 
imposed as a condition to the retention of an established employment relationship, status, or rate 
of compensation. Expenses incurred for education which fall within either of the foregoing tests 
are deductible provided the education is not part of a program of study being pursued by the 
taxpayer leading to his qualification in a new trade or business or is not required of him in order 
to meet the minimum educational requirements for qualification in his employment or other trade 
or business. 
 
As an example of a change in duty that is not a new trade or business, section 1.162-5 (3) (ii), 
Example (4), of the regulations provides, "C, while engaged in the private practice of psychiatry, 
undertakes a program of study and training at an accredited psychoanalytic institute which will 
lead to qualifying him to practice psychoanalysis. C's expenditures for such study and training 
are deductible because the study and training maintains or improves skills required by him in his 
trade or business and does not qualify him for a new trade or business." 
 
In the instant case the expenditures by the taxpayer for postgraduate studies in orthodontics were 
not incurred in connection with qualifying him for a new trade or business but were expenditures 
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in connection with improving his skills as a dentist. Accordingly, such expenditures are 
deductible as ordinary and necessary expenditures under section 162 of the Code. 


