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Revenue Ruling 75-539 
Section 106. Contributions by Employer to Accident and Health Plans. 
  

Medical insurance premiums paid for retired employee. Payments for a retired 

employee's continued participation in the employer's union-negotiated hospital, surgical, and 

medical group insurance plan, which provides that upon retirement the employee may receive a 

cash payment for accumulated sick leave or have the payment applied to the cost of insurance, 

are includible in the employee's gross income and are deductible as medical expenses under 

section 213 of the Code. Similar payments made under a plan with no option to receive a cash 

payment are excludable from gross income and not deductible. 

Advice has been requested whether, under the circumstances described below, the amounts 

paid for health insurance are excludable from the gross income of retired employee-taxpayers 

under section 106 of the Internal Revenue Code of 1954. 

During 1974, an employer negotiated two contracts with labor unions to guarantee the 

services of the union members as employees. Each contract provides that an employee   [*2]  can 

accumulate up to a maximum of 150 days of sick leave credits. Furthermore, each contract 

contains an article that stipulates the treatment to be accorded accumulated sick leave for retired 

employees. 

In Contract A, the sick leave article provides that upon retirement an employee will receive a 

cash payment for one-half of the employee's accumulated unused sick leave credits in excess of 

50 days or, at the option of the employee, this payment may be applied as the employee's 

payment of the full cost of the employee's continued participation in the employer's hospital, 

surgical and medical group insurance plan until such funds are exhausted. 

In Contract B, the sick leave article provides that the value of three-fourths of a retiring 

employee's accumulated unused sick leave credits will be placed by the employer in an escrow 

account to pay the full premiums of continued participation by the retired employee in the 

employer's hospital, surgical and medical group insurance plan until such funds are exhausted. 

Under no circumstances may the retired employee, the retired employee's spouse, or dependents 

receive any of this escrow amount in cash. Any part of the escrow amount which, for   [*3]  any 

cause, is not expended for such premiums reverts to the employer. 

Section 61 of the Code provides that, except as otherwise provided, gross income means all 

income from whatever source derived, including compensation for services. 

Section 451 of the Code provides that the amount of any item of gross income shall be 

included in the gross income for the taxable year in which received by the taxpayer, unless, 

under the method of accounting used in computing taxable income, such amount is to be 

properly accounted for as of a different period. 

Section 1.451-1 of the Income Tax Regulations provides the general rule that gains, profits, 

and income are to be included in gross income for the taxable year in which they are actually or 

constructively received by the taxpayer, unless includible for a different year in accordance with 

the taxpayer's method of accounting. 
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Section 1.451-2 of the regulations provides, in part, that income, although not actually 

reduced to the taxpayer's possession, is constructively received in the taxable year credited to the 

taxpayer's account, set apart, or otherwise made available so that the taxpayer may draw upon it 

at any time, or could have drawn upon it during   [*4]  the taxable year if notice of intention to 

withdraw had been given. 

Section 106 of the Code provides that gross income does not include contributions by the 

employer to accident or health plans for compensation (through insurance or otherwise) to the 

employer's employees for personal injuries or sickness. 

Section 1.106-1 of the regulations provides, in part, that the gross income of an employee 

does not include contributions that the employee's employer makes to an accident or health plan 

for compensation (through insurance or otherwise) to the employee for personal injuries or 

sickness incurred by the employee, the employee's spouse, or dependents, as defined in section 

152 of the Code. The employer may contribute to an accident or health plan either by paying the 

premium (or a portion of the premium) on a policy of accident or health insurance covering one 

or more of the employer's employees, or by contributing to a separate trust or fund (including a 

fund referred to in section 105(e)) that provides accident or health benefits directly or through 

insurance to one or more of the employer's employees. 

Rev. Rul. 62-199, 1962-2 C.B. 38, deals with an accident and health plan covering both   [*5]  

active and retired employees. It holds that a retired employee may exclude from gross income 

under section 106 of the Code any amount paid by the company under the plan as its share of the 

cost of providing hospital, medical and surgical insurance coverage for the retired employee. 

Section 213 (a) (2) of the Code provides the special rule that there will be allowed as a 

deduction an amount (not in excess of 150 dollars) equal to one-half of the expenses paid during 

the taxable year for insurance that constitutes medical care for the taxpayer, the taxpayer's 

spouse, and dependents. The balance of medical care insurance expenses is treated as a regular 

medical expense under, and subject to the limitation of, section 213(a)(1). 

Unused sick leave credits that are received in cash are includible in gross income under 

section 61 of the Code as compensation for services. The fact that a retiree, by option, may 

relinquish the right to the cash payment in order that it be used to make premium payments on 

the retiree's health insurance plan, does not alter the conclusion that such amount is 

constructively received by the retiree under the provisions of section 451, and thus is includible 

in the   [*6]  retiree's gross income. The amount of the premium payments is considered an 

employee contribution out of salary and not a contribution by the employer within the scope of 

section 106. 

Accordingly, under Contract A, the value of unused accumulated sick leave credits, whether 

paid in cash to the retired employee or used under the plan to continue hospital, surgical and 

medical coverage for the employee, is includible in the retired employee's gross income. The 

retired employee may, however, deduct the retired employee's contributions to the instant health 

insurance premiums to the extent permitted under section 213 of the Code. 

Under Contract B, the value of unused accumulated sick leave credits is placed in escrow by the 

employer solely for the payment of health insurance premiums and may not in any event be 

received in cash by the employee, the employee's spouse, or dependents. Accordingly, such 

amounts are not constructively received by the retiree under the provisions of section 451 of the 

Code, but rather are contributions by the employer to the employer's employees' accident or 

health plan, and thus are excludable from the retired employee's gross income under section 106 



of the Code.   [*7]  Since the premiums are paid by contributions of the employer, the retired 

employee is not entitled to deduct such premiums as medical expenses under section 213. 


