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Rev. Rul. 76-377  
 
The purpose of this Revenue Ruling is to update and restate, under the current statute and 
regulations, the position set forth in I.T. 3334, 1939-2 C.B. 180. 

The question presented concerns the Federal income tax treatment of gains realized and losses 
sustained when an individual taxpayer who is a majority stockholder in a family corporation 
transfers stock in another corporation to the family corporation in partial satisfaction of the 
taxpayer's indebtedness to the family corporation. 

In 1975, the taxpayer was president of X corporation and owned more than 50 percent of its 
stock, the remainder of stock being owned by members of the taxpayer's family. As of December 
31, 1974, the taxpayer owed 71x dollars to X. During 1975, the taxpayer transferred to X, in 
partial satisfaction of the debt, shares of stock in Y corporation, a publicly held corporation, with 
a fair market value of 65x dollars. The transaction resulted in gain with respect to some of the 
shares of the stock and loss with respect to other shares. Computing the gain or loss on the sale 
of each block of stock separately, it was found that losses aggregated 10x dollars and gains 
aggregated 9x dollars; and that, considering the transfers as a whole, a net loss of 1x dollars was 
sustained. 

  Section 267(a) of the Internal Revenue Code of 1954 provides, in part, that no deduction shall 
be allowed in respect of losses from sales or exchanges of property (other than losses in case of 
distributions in corporate liquidations), directly or indirectly, between persons specified within 
any one of the paragraphs of  subsection (b). 

  Subsection (b) of section 267 of the Code provides at paragraph (2) that among the persons 
referred to in  subsection (a) is an individual and a corporation more than 50 percent in value of 
the outstanding stock of which is owned, directly or indirectly, by or for such individual. 

In Morris Investment Corporation v. Commissioner,156 F. 2d 748 (3rd Cir. 1946), aff'g 5 T.C. 
583 (1945), cert. denied, 329 U.S. 788 (1946), a corporation sold certain securities to its 
controlling stockholder at a lump <Page 90> sum and claimed a net loss on the transaction by 
using the losses on some of the securities to offset the gain on others. The United States Circuit 
Court of Appeals held that the transaction must be construed as a number of distinct sales of the 
various securities, and since the purchaser owned more than 50 percent of the corporation's 
stock, losses were not deductible. However, the corporation was held taxable on any gains from 
the sales. 

The question has been raised whether all of the Y stock transferred to X should be considered as 
a unit resulting in a net loss of 1x dollars or whether each block of stock should be considered as 
a separate transaction and the gains and losses treated separately. 

In view of the decision in Morris Investment Corporation and the specific provisions of  section 
267 of the Code to the effect that no deduction shall be allowed in respect of losses from the 
sales or exchanges of property between an individual and a corporation more than 50 percent in 
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value of the outstanding stock of which is owned by such individual, the losses sustained by the 
taxpayer by virtue of the transfer of stock to the corporation may not be offset against the gains 
derived from such transfer. To allow an offset would permit the deduction of losses specifically 
prohibited by statute and frustrate the legislative purpose of  section 267. Thus, each block of 
stock transferred should be considered as a separate transaction and the gains and losses treated 
separately. 

Accordingly, in the instant case, the aggregate gain of 9x dollars must be reported in gross 
income by the taxpayer. No deduction from gross income is allowed with respect to the losses of 
10x dollars pursuant to  section 267 of the Code. 

I.T. 3334 is superseded, since the position set forth therein is restated under current law in this 
Revenue Ruling. 
 
 1 ¶Prepared pursuant to Rev. Proc. 67-6, 1967-1 C.B. 576. 
   
 
       
 
 


