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Revenue Ruling 83-33  
Section 213.-Medical, Dental, etc., Expenses 
 
 

Medical expenses; swimming pool; capital expenditures. Taxpayer's cost of constructing a 

special exercise or "lap" swimming pool to treat severe osteoarthritis, to the extent the 

expenditure exceeds any resulting increase in the value of taxpayer's related property, is 

deductible as a medical expense under section 213 of the Code. Rev. Ruls. 54-57, 1954-1 C.B. 67 

and 59-411, 1959-2 C.B. 100 modified. 

 

ISSUE  

Are expenditures for the costs of constructing, operating, and maintaining an exercise pool 

deductible as medical expenses under section 213 of the Internal Revenue Code? 

 

FACTS  

A, an individual, has severe osteoarthritis, a degenerative disease that results in a progressive 

weakness and decreased use of the knees and legs. To slow the effects of this disease, A's 

physician prescribed a treatment of swimming several times a day. A constructed an indoor "lap" 

pool in order to follow the prescribed, daily exercise. 

The pool, which is attached to A's residence, is 8 feet wide by 36 feet long and varies in depth 

from approximately 3 feet to 5 feet. The pool does not have a diving board and is not suitable for 

general recreational use. The stairs for the pool are specially designed   [*2]  with wider steps 

and smaller risers to enable A to safely enter and emerge from the pool. The pool also has a 

hydrotherapy device to aid in A's treatment. 

 

LAW AND ANALYSIS  

Section 213 (a) of the Code allows a deduction in computing taxable income for expenses 

paid during the taxable year, not compensated for by insurance or otherwise, for medical care of 

the taxpayer, the taxpayer's spouse, or a dependent, subject to certain limitations. The term 

"medical care" is defined by section 213 (e) to include amounts paid for the diagnosis, cure, 

mitigation, treatment, or prevention of disease, for the purpose of affecting any structure or 

function of the body, or for transportation primarily for and essential to these purposes. 

Section 1.213-1 (e) (1) (ii) of the Income Tax Regulations provides, in part, that deductions 

for expenditures for medical care allowable under section 213 of the Code will be confined 

strictly to expenses incurred primarily for the prevention or alleviation of a physical or mental 

defect or illness. However, an expenditure that is merely beneficial to the general health of an 

individual is not an expenditure for medical care. 

Section 1.213-1 (e) (1) (iii) of the regulations   [*3]  provides, in part, that capital 

expenditures are generally not deductible for federal income tax purposes. See section 263 of the 

Code and the regulations thereunder. However, an expenditure that otherwise qualifies as a 
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medical expense under section 213 shall not be disqualified merely because it is a capital 

expenditure. Moreover, a capital expenditure for permanent improvement or betterment of 

property that would, not ordinarily be for the purpose of medical care may, nevertheless, qualify 

as a medical expense to the extent that the expenditure exceeds the increase in the value of the 

related property, if the particular expenditure is related directly to medical care. 

The test whether a capital expenditure is deductible under section 213 of the Code as a 

medical expense is whether the expenditure is incurred for the primary purpose of, and is related 

directly to, the taxpayer's medical care. 

The courts have distinguished personal expenditures' that are merely beneficial to the general 

health of the individual from those that have as their purpose medical care, the prevention or 

alleviation of a physical or mental defect or illness. Thus, not every expenditure prescribed by a 

physician   [*4]  or for the physical comfort of the individual will be considered a medical 

expense. Seymour v. Commissioner, 14 T.C. 1111 (1950). For example, the costs of 

transportation expenses to and from a golf course where golf was recommended for a victim of 

pulmonary emphysema are not deductible. Altman v. Commissioner, 53 T.C. 487 (1969). The 

costs of vacations or athletic club fees, while beneficial to the general health of a taxpayer, are 

also nondeductible personal or living expenses under section 262 of the Code. Havey v. 

Commissioner, 12 T.C. 409 (1949). An expenditure that merely serves the convenience of the 

taxpayer is not considered a medical expense. Worden v. Commissioner, T.C.M. 1981-366. 

Deductions under section 213 (e) are confined strictly to expenditures for medical care. 

In the present situation, A's physician prescribed swimming in order to alleviate A's 

osteoarthritis. In order to follow the prescribed treatment, A constructed a shallow "lap" pool 

incorporating specially designed stairs for ease of entry and exit and a hydrotherapy device. The 

specially designed exercise pool is not suitable for general recreational use. 

 

HOLDINGS  

A's cost of the pool is an expenditure incurred   [*5]  for the primary purpose of, and is 

directly related to, the taxpayer's medical care and, to the extent the expenditure exceeds the 

increase in value of A's property as a result of the installation, is deductible under section 213 of 

the Code. 

A's costs to operate and maintain the special purpose exercise pool are deductible in the tax 

year paid as medical expense under section 213 of the Code. 

 

EFFECTS ON OTHER RULINGS  

Rev. Rul. 54-57, 1954-1 C.B. 67, holds that a deduction is not available for capital 

expenditures that increase the value of the taxpayer's property. Rev. Rul. 59-411, 1959-2 C.B. 

100, holds that expenditures made for medical purposes will not be disallowed merely because 

they are of a capital nature. Rev. Ruls. 54-57, 1954-1 C.B. 67 and 59-411, 1959-2 C.B. 100 are 

modified to the extent they indicate that a capital expenditure for medical purposes may only be 

deducted as a medical expense if it does not increase the value of the taxpayer's property. 

 


