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ISSUE  

Is the taxpayers' activity of providing a condominium for use by customers a rental activity 
for purposes of section 469 of the Internal Revenue Code, and are the taxpayers eligible for the 
$25,000 offset for rental real estate activities under section 469(i) with respect to this activity? 

FACTS  

The taxpayers, A and B, are husband and wife. A and B own a c interest in a condominium in 
City, a beach resort area. The ownership gives the taxpayers the right to use the property d  
weeks a year. The specific weeks allocated to the taxpayers change on an annual basis. The 
property is an ocean front resort-type condominium that offers various amenities, such as an on-
site pool and off-site tennis and golf memberships. The taxpayers pay for use of the amenities 
through association dues. 

For the e and f tax years, A and B rented the condominium to third parties for an average 
period of g days. Significant services were not provided by the taxpayers or on their behalf in 
this activity. For example, the cleaning of the unit was provided by the condominium 
association, but this cleaning occurred only once a week. The cleaning services were paid for by 
the taxpayers through association dues. 

A and B did not materially participate in the condominium activity during the tax years in 
question, but it is represented that they did actively participate in the activity during these years. 
The taxpayers incurred losses of $h in e and $i in f  from the condominium activity. 

LAW AND ANALYSIS  

Section 469(a) of the Code disallows deductions for passive activity losses for the taxable 
year for individuals, estates, trusts, closely-held C corporations, and personal service 
corporations. Section 469(c) defines the term passive activity as any activity that involves the 
conduct of any trade or business in which the taxpayer does not materially participate and any 
rental activity.    

Section 469(j)(8) of the Code defines rental activity as any activity where payments are 
principally for the use of tangible property. 

Section 1.469-1T(e)(1)(ii) of the temporary Income Tax Regulations provides in general that 
a rental activity (within the meaning of paragraph (e)(3) of this section) is a passive activity 
without regard to whether or to what extent the taxpayer participates in the activity. 

Section 1.469-1T(e)(3)(i) of the temporary regulations provides, in general, that an activity is 
a rental activity for a taxable year if (A) during the taxable year, tangible property held in 
connection with the activity is used by customers or held for use by customers; and (B) the gross 
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income attributable to the conduct of the activity during the taxable year represents amounts paid 
principally for the use of the tangible property (without regard to whether the use of the property 
by customers is pursuant to a lease or pursuant to a service contract or other arrangement that is 
not denominated a lease). 

Section 1.469-1T(e)(3)(ii)(A) of the temporary regulations provides that an activity involving 
the use of tangible property is not a rental activity for a taxable year if for the taxable year the 
average period of customer use for the property is seven days or less. 

Section 469(i) of the Code provides that, in the case of any natural person, section 469(a) 
shall not apply to that portion of the passive activity loss or the deduction equivalent (within the 
meaning of section 469(j)(5)) of the passive activity credit for any taxable year which is 
attributable to all rental real estate activities with respect to which the individual actively 
participated in the taxable year (and if any portion of the loss or credit arose in another taxable 
year, for the other taxable year). 

If a taxpayer's activity meets any of the tests under section 1.469-1T(e)(3)(ii) of the 
temporary regulations, then the taxpayer's activity is deemed a trade or business activity and is 
not a rental activity. Accordingly, the taxpayer would not be eligible for the $25,000 offset under 
section 469(i) of the Code with respect to a real estate activity that is deemed a trade or business 
activity, because the taxpayer's activity would not be a rental real estate activity. 
 
CONCLUSION  

In this case, the taxpayers were involved in an activity of providing a condominium for use 
by customers for an average period of seven days or less. The taxpayers did not provide any 
significant services in their condominium activity. However, section 1.469-1T(e)(3)(ii)(A) of the 
temporary regulations does not require taxpayers to provide significant services in an activity for 
it to be deemed a trade or business activity, if the activity involves the use of tangible property 
by customers for an average period of seven days or less. 

Based on the facts as submitted, we conclude that the taxpayers'activity of providing a 
condominium for use by customers is not a rental activity for purposes of section 469 of the 
Code and, therefore, the taxpayers are not eligible for the $25,000 offset for rental real estate 
activities under section 469(i) with respect to that activity. 
A copy of this technical advice memorandum is to be given to the taxpayer. Section 
6110(j)(3) of the Code provides that it may not be used or cited as precedent. 
 


