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This Chief Counsel Advice responds to your request for assistance.  This advice may 
not be used or cited as precedent.

ISSUES

Whether a house used to operate an adult home care business that cares 
full-time for adults who cannot live on their own qualifies as residential rental property 
for purposes of § 168(e)(2) of the Internal Revenue Code such that the owners of the 
house are entitled to depreciate the house using a 27.5 year recovery period, under the 
general depreciation system of § 168(a).

CONCLUSIONS

The house qualifies as residential rental property for purposes of § 168(e)(2).  Thus, the 
owners should determine depreciation for the portion of the house leased as dwelling 
units by customers of the adult home care business (but not the portion of the house 
that is owner-occupied) using a 27.5 year recovery period (or a 40 year recovery period 
if the alternative depreciation system of § 168(g) applies).

FACTS

Taxpayers own, and have operated out of their house, an adult home care business 
since 2005.  They provide general care for adults who cannot live on their own 
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("residents").  The residents live full-time in the taxpayers' house.  On average, the 
taxpayers have three to four residents living with them at any time.  The majority of 
residents stay in the house on a non-transient basis.  The taxpayers provide 24 hour 
supervision and care for the residents, laundry service, maid service, upkeep of the 
house, landscaping, transportation, and other services.  The residents each pay 
$3,000.00 per month to the taxpayers.  Approximately $1,000.00 of this amount is 
allocated by the taxpayers to the rent of a bedroom and the right to use the bathroom, 
kitchen, and living room.  Approximately $2,000.00 is allocated to the services that the 
taxpayers provide for their residents.

The taxpayers allege that their house qualifies as residential rental property under 
§ 168(e)(2) and have depreciated the house using the 27.5-year recovery period.  Upon 
examination, the Internal Revenue Service determined that the taxpayers' house did not 
qualify as residential rental property and that the taxpayers were required to depreciate 
the house using the 39-year recovery period for nonresidential real property.

LAW AND ANALYSIS

Section 167(a) generally allows as a depreciation deduction a reasonable allowance for 
the exhaustion, wear, tear, and obsolescence of property used in a trade or business.  
Section 168(a) provides that the depreciation deduction provided by § 167(a) for any 
tangible property placed in service after 1986 must be determined using the applicable 
depreciation method, the applicable recovery period, and the applicable convention.  
Only the applicable recovery period is at issue in this case.  Section 168(c) assigns 
recovery periods of 27.5 years and 39 years to residential rental property and 
nonresidential real property, respectively, for purposes of the general depreciation 
system of § 168(a).

Under § 168, the applicable recovery period is determined by the property's 
classification under § 168(e).  In general, § 168(e) classifies real property as either 
residential rental property or nonresidential real property.  Section 168(e)(2)(B) defines 
nonresidential real property as § 1250 property that is not residential rental property or 
property with a class life of less than 27.5 years.

Section 168(e)(2)(A)(i) defines residential rental property as any building or structure if 
80 percent or more of the gross rental income from such building or structure for the 
taxable year is rental income from dwelling units.  If any portion of the building or 
structure is occupied by the taxpayer, the gross rental income from the building or 
structure includes the rental value of the portion occupied by the taxpayer.  Section 
168(e)(2)(A)(ii)(II).

Section 168(e)(2)(A)(ii)(I) provides that a dwelling unit means a house or apartment 
used to provide living accommodations in a building or structure, but does not include a 
unit in a hotel, motel, or other establishment more than half of the units in which are 
used on a transient basis.  
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Prior to the enactment of the Omnibus Budget Reconciliation Act of 1990, 
§ 168(e)(2)(A) provided that the term “residential rental property” has the meaning given 
such term by § 167(j)(2)(B).  See also section 3.02(2) of Rev. Proc. 87-57, 1987-2 C.B. 
687, 689.  Section167(j) and (k) (stricken by the Omnibus Budget Reconciliation Act of 
1990) contained definitions of the terms "residential rental property" and "dwelling unit" 
substantially identical to the definitions in § 168(e)(2).  Former § 167(j)(2)(B) defined 
residential rental property as a building or structure of which 80 percent or more of the 
gross rental income for the building or structure is rental income from dwelling units 
within the meaning of former § 167(k)(3)(C).  The definition of dwelling unit in former 
§ 167(k)(3)(C) is the same definition given that term in § 168(e)(2)(A)(ii)(I).  According to 
GCM 35648, (Feb. 4, 1974), the authors of former § 1.167(k)-3(c)(1) of the Income Tax 
Regulations intended that the term “dwelling unit” encompass nursing homes, old age 
homes, and college dormitories.  The housing arrangement described in the instant 
case is the same or similar to the “old age homes” discussed in GCM 35648.  

While former § 167(j) and (k) does not apply to property placed in service after 
November 5, 1990, the guidance issued under former § 167(j) and (k) remains 
informative for determining whether a building or structure qualifies as residential rental 
property under § 168(e)(2)(A).  

Former § 1.167(j)-3(b)(2)(i) provided that the term “gross rental income” means, 
generally, the gross amounts received from the use of or the right to use real property.  
The gross amount attributable to the furnishing of services that are usually or 
customarily attributable to the use of or the right to use real property constitutes gross 
rental income from the building.  However, the gross amount attributable to the 
performance of significant services for the occupant that are other than those usually or 
customarily rendered in connection with the mere rental of rooms, such as maid service, 
does not constitute gross rental income from the building.  See former § 1.167(j)-
3(b)(2)(iii).

In accordance with former § 1.167(j)-3(b)(3), gross rental income from a building is 
gross rental income from a dwelling unit in such building only if it is attributable to or 
ordinarily associated with the use of, or the right to use, such unit as a living 
accommodation.  If a portion of the building is used for a drugstore, grocery store, 
commercial laundry, or other commercial operation, the rent paid for such portion 
(including any amount paid for services in connection with such a commercial operation) 
is not rental income from a dwelling unit.  Similarly, if pursuant to the terms of a lease or 
other agreement, a portion of a house or apartment is used as office space, such as a 
doctor’s office, the rent paid for that portion is gross rental income from the building but 
is not rental income from a dwelling unit.

If any portion of a building or structure is occupied by the taxpayer, former § 1.167(j)-
3(b)(4)(iii) provided that the fair rental value of that portion is included in gross rental 
income in determining whether the building or structure qualifies as residential rental 
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property.  The examples in former § 1.167(j)-3(b)(6) showed that if a building or 
structure is used to provide living accommodations on a rental basis and if any portion 
of that building or structure is occupied by the taxpayer, the fair rental value of the 
portion occupied by the taxpayer as a residence is treated as gross rental income from 
the building and as rental income from a dwelling unit, and that the fair rental value of 
the portion occupied by the taxpayer for a commercial activity (such as operating a 
store) is treated as gross rental income from the building but not as rental income from 
a dwelling unit.

Revenue Ruling 79-209, 1979-2 C.B. 97, concerned a taxpayer who owned a duplex 
consisting of two units of comparable value.  The taxpayer leased one unit, and 
occupied the other unit.  In applying the 80-percent test, the ruling states that both the 
rental unit and the owner-occupied unit are dwelling units, and so all rental income from 
the duplex (actual income from the leased unit, and implied income from the owner-
occupied unit) was income from dwelling units.   As a result, the leased unit (but not the 
owner-occupied unit) could be depreciated as residential rental property.

Section 168(e)(2)(A) defines property as a residential rental property by reference to a 
“building or structure,” not to a dwelling unit or a portion of a dwelling unit.  For a 
building or structure to be residential rental property, it must contain at least one 
dwelling unit that is actually rented to provide living accommodations.  If the building or 
structure satisfies this threshold test, then the 80 percent of gross rental income test is 
applied.

In the facts in this advice, the rental units are bedroom apartments used to provide living 
accommodations within a building, and are not units in an establishment more than one-
half of the units in which are used on a transient basis. Therefore, the rental units are 
dwelling units for purposes of § 168(e)(2).  All units and associated common areas in 
the building, including the portions occupied by the taxpayers, are dwelling units, and no 
portion of the building is rented or used for commercial purposes outside of the 
taxpayers' adult home care business.  Consequently, 100 percent of the gross rental 
income from the building is rental income from dwelling units, even after taking into 
account the use of  the dwelling unit by the taxpayers.  In applying the 80-percent test in 
this case, the $2,000.00 per month allocated to the services that the taxpayers provide 
for their residents does not constitute gross rental income from the building because the 
services (24 hour supervision and care for the residents, laundry service, maid service, 
transportation) are other than those usually or customarily rendered in connection with 
the mere rental of rooms1.  Thus, in this case, the building is residential rental property.  

  
1 Upkeep of the house and landscaping are services customarily rendered in connection of the rental of 
rooms, and a portion of the monthly $2000 charge must be allocated to these services and included in 
both gross rental income from the building and rental income from dwelling units.  The exclusion of 
charges for services other than those usually or customarily rendered in connection with the mere rental 
of rooms is relevant in the application of the 80 percent test only in the case of a building or structure 
containing both rental dwelling units and commercial rental space other than dwelling units.  In the case 
of a building or structure comprised solely of dwelling units and associated areas (such as the instant 
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case), it is unimportant whether a particular cost for services is included in rental income or not, as 100 
percent of gross rental income from the building is necessarily rental income from dwelling units.

Under § 168(e)(2), and the taxpayers should determine depreciation for the portion of 
the house leased as dwelling units by the residents (but not the portion of the house that 
is owner-occupied) over a 27.5 year recovery period (or a 40 year recovery period if the 
alternative depreciation system of § 168(g) applies).

CASE DEVELOPMENT, HAZARDS AND OTHER CONSIDERATIONS 

This Chief Counsel Advice does not address whether § 280A limits the taxpayers' 
deductions for the use of a portion of their residence for business purposes.  

In addition, the term "dwelling unit" is defined differently under § 280A(f)(1) than under 
§ 168(e)(2)(A)(ii)(I).  The conclusions in this Chief Counsel Advice concerning whether 
the bedroom apartments used in the taxpayers' business are dwelling units are limited 
to the analysis under § 168, and no inference should be drawn from this Chief Counsel 
Advice that these bedroom apartments are dwelling units for purposes of § 280A. 

This writing may contain privileged information.  Any unauthorized disclosure of this 
writing may undermine our ability to protect the privileged information.  If disclosure is 
determined to be necessary, please contact this office for our views.

Please call (202) 622-4930 if you have any further questions.

By: _____________________________
Kathleen Reed
Branch Chief, Branch 7
(Income Tax & Accounting)
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