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The Honorable John P. Sarbanes 
U.S. House of Representatives 
Washington, DC  20515 

Dear Mr. Sarbanes: 

I am responding to your letter dated July 9, 2007, on behalf of your constituent, 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------- sells “meal replacements and dietary supplements” to help people reduce 
their weight.  ----------------------- questions why section 213(d)(1) of the Internal 
Revenue Code (Code) disallows a “medical expense” deduction for diet foods. 

Section 213(a) of the Code provides a deduction for expenses paid for medical care of 
the taxpayer, his spouse, or a dependent, to the extent such expenses exceed 7.5 
percent of adjusted gross income.  Section 213(d)(1) defines the term “medical care” as 
amounts paid for the diagnosis, cure, mitigation, treatment, or prevention of disease, or 
for the purpose of affecting any structure or function of the body. 

Section 262 of the Code provides that no deduction shall be allowed for personal, 
living, or family expenses.  Food is a personal item.  Therefore, the cost of food is 
nondeductible. 

Meal replacements, diet foods, and supplements are substitutes for the food individuals 
normally consume.  The costs of these items are nondeductible personal expenses 
under section 262. 

In Revenue Ruling 2002-19, 2002-1 C.B. 778 (copy enclosed), the Service ruled that 
obesity is a disease.  However, the ruling specifically held that taxpayers diagnosed as 
obese may not deduct any portion of the cost of purchasing reduced-calorie diet foods 
because the foods are substitutes for the food taxpayers normally consume to satisfy 
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their nutritional requirements.  Accord, Revenue Ruling 55-261, 1955-1 C.B. 307 (copy 
enclosed), which distinguishes medical versus personal expenses in several contexts.  

I hope this information is helpful.  If you have any questions, please call me at  
(-----) -------------or -------------------- at (-----) -------------.

Sincerely, 

George J. Blaine 
Associate Chief Counsel 
(Income Tax and Accounting) 

Enclosures(2)  


