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Child 2 = 

Child 3 = 

Grandchild 1 = 

Grandchild 2 = 

Grandchild 3 = 

Grandchild 4 = 

Grandchild 5 = 

Grandchild 6 = 

School Year 1 = 

Dear [Redacted Text]: 

This is in response to your letter dated February 15, 2005, in which you requested rulings 

concerning the gift and generations-skipping transfer (GST) tax consequences of the proposed 

transaction described below. 

Donor has three children, Child 1, Child 2, and Child 3. Child 1 has two children,Grandchild 1 

and Grandchild 2. Child 2 has 2 children, Grandchild 3 and Grandchild 4.Child 3 has two 

children, Grandchild 5 and Grandchild 6. 

Grantor proposes to enter into an arrangement to prepay tuition payments for Grandchildren 1-6 

directly to School for School Year 1 and for multiple years thereafter. School is an educational 

organization described in  § 170(b)(1)(A)(ii) of the Internal Revenue Code. 

Donor proposes to enter into a separate written agreement with School with respect to each of 

Grandchild 1-6. Under the term s of each agreement, Donor agrees to prepay the total annual 

http://www.bradfordtaxinstitute.com


tuition for the respective Grandchild for each grade level through graduation (grade 12.) The 

amount to be paid under each agreement is set forth on a schedule attached to the agreement and 

is determined based on the current tuition rates charged by School. The agreements provide that 

the tuition payments are in payment of tuition for the respective Grandchild through the 

completion of Grade 12. Under the agreement, the Donor acknowledges that tuition may increase 

in subsequent years and the balance due after the application of the prepayment for that year will 

paid by the Donor, or the parents of the respective grandchild (who will a sign a consent and 

joinder.) The agreements provide that the tuition payments are non-refundable, and once paid 

become the sole property of School. Finally, the prepayment does not afford the respective 

grandchild any additional rights or privileges over any other student, does not guarantee 

enrollment, and the School expressly reserves all rights under its standards policies and 

procedures. 

Donor requests the following rulings: 

 

  1. The prepayment of tuition by Donor directly to School will constitute a qualified 

transfer excluded from the gift tax under  § 2503(e). 

  2. The prepayment of tuition by Donor directly to School will not constitute a generation-

skipping transfer by reason of  §2611(b)(1) 

 

 

  Section 2503(e)(1) provides that any "qualified transfer" shall not be treated as a transfer of 

property by gift. Under  § 2503(e)(2)(A), a qualified transfer includes: 

any amount paid on behalf of an individual- 

 

  (A) as tuition to an educational organization described in  § 170(b)(1)(A)(ii) for the 

education or training of such individual. 

 

 

  Section 25.2503-6(b)(2) of the Gift Tax Regulations provides that the tuition exclusion applies 

to tuition expenses of full-time or part-time students paid directly to the qualifying educational 

organization providing the education. The exclusion is available only for amounts paid as direct 

tuition costs.  Section 25.2503-6(c), Example 2, considers a situation where the donor, A, 

transfers $ 100,000 to a trust the terms of which require the trustee to use the trust funds to pay 

tuition expenses for A's grandchildren. The example concludes that A's transfer to the trust is a 

completed gift for gift tax purposes and is not a direct transfer to an educational organization and 

does not qualify for the unlimited exclusion under  section 2503(e). 

  Section 2601 imposes a generation-skipping transfer tax on any transfer by a "transferor" to a 

skip person. 

  Section 2611(b)(1) provides that the term "generation-skipping transfer" does not include any 

transfer which, if made inter vivos by an individual, would not be treated as a taxable gift by 

reason of  §2503(e). 

In this case, Grandchildren 1-6 are currently attending School. Donor will pay the amounts to 

School in payment of specified tuition costs with respect to designated grandchildren. The 

payments are not subject to refund and will be forfeited in the event the respective grandchild 

ceases to attend School. Thus, the payments are made directly to an educational organization to 

be used exclusively for the payment of specified tuition costs for designated individuals. 

Accordingly, the payments constitute an "amount paid on behalf of an individual as tuition to an 



educational organization ... for the education or training of such individual", for purposes of  

section 2503(e)(2). This is in contrast to the situation presented in  section 25.2503-6(c), 

Example 2, where the payments were not made to an educational organization in payment of 

specific tuition costs for a designated individual. 

Accordingly, we conclude: 

 

  1. The prepayment of tuition by Donor directly to School, as described above, constitute 

qualified transfers that are excluded from the gift tax under  § 2503(e); 

  2. Under  § 2611(b)(1), the prepayment of tuition by Donor directly to School, as 

described above, will not constitute generation-skipping transfers. 

 

 

Any ruling contained in this letter is based upon information and representations submitted by 

the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury statement executed by an appropriate 

party. While this office has not verified any of the material submitted in support of the request 

for the ruling, it is subject to verification on examination. 

 

Except as specifically ruled herein, we express no opinion on the federal tax consequences of the 

transaction under the cited provisions or under any other provisions of the Code. 

 

The ruling is directed only to the taxpayer requesting it.  Section 6110(k)(3) of the Code provides 

that it may not be used or cited as precedent. 

 

Sincerely, 

 

George L. Masnik 

Chief, Branch 4 

Associate Chief Counsel 

(Passthroughs & Special Industries)   

 

       

 

 


