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ISSUE  
May X allocate its cost basis of land and buildings according to the assessed values of the 

land and buildings for real estate tax purposes? 

FACTS  
On b, X purchased the fee simple interest of c  and d for a total purchase price of e. On f, the 

Merger Warranty Deed was recorded as g at the h. The property is improved with a six story plus 
seventh story penthouse elevatored structure which was formerly a 100-room hotel and a two-
story walk up structure that was formerly a 16-unit motel. Since i, the two structures have been 
substantially altered for j. Other site improvements include an on-site parking lot, landscaping, 
and concrete walks and pads. The zoning of the building is k. The engineer for the Internal 
Revenue Service is of the opinion that the Highest and Best Use of the site is its use in l, which 
was for a combination m. This use meets the criterion of the k zoning for the site. 

X allocated the total purchase price of e between the land and buildings based on the assessed 
values of X's land and buildings for real estate tax purposes. The revenue agent, however, 
believes that the engineer's report reflects the fair market value of the land and buildings and 
proposes to allocate X's purchase price according to that ratio. 

LAW  
Under section 1012 of the Internal Revenue Code, the basis of property will generally be the 

cost of such property, except as otherwise provided in this subchapter O and subchapters C 
(relating to corporate distributions and adjustments), K (relating to partners and partnerships), 
and P (relating to capital gains and losses). 

Section 167(a) of the Code provides that there will be allowed as a depreciation deduction a 
reasonable allowance for the exhaustion, wear, and tear (including a reasonable allowance for 
obsolescence) (1) of property used in the trade or business, or (2) of property held for the 
production of income. Section 1.167(a)-5 of the Income Tax Regulations provides that in the 
case of the acquisition on or after March 1, 1913, of a combination of depreciable and 
nondepreciable property for a lump sum, as for example, buildings and land, the basis for 
depreciation cannot exceed an amount which bears the same proportion to the lump sum as the 
value of the depreciable property at the time of acquisition bears to the value of the entire 
property at that time. 

RATIONALE  
Under section 1.167(a)-5 of the regulations, when multiple properties are acquired 

simultaneously, the purchase price must be allocated among the individual properties acquired 
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according to their value. See also Fairfield Plaza, Inc. v. Commissioner, 39 T.C. 706, 711-712 
(1963), acq., 1963-2 C.B. 4. The value of properties is a factual determination. Moreover, the 
government is not bound by the allocation of values made in a purchase contract and may 
determine if the allocation has meaningful substance. See Palo Alto Town & Country Village, 
Inc. v. Commissioner, 565 F.2d 1388 (9th Cir. 1977), aff'g, T.C. Memo 1973-223; Rev. Rul. 69-
539, 1969-2 C.B. 141. Accordingly, the government is not bound by a taxpayer's allocation of 
values and may re-examine the allocation. 

X argues that its purchase price for the land and buildings may be allocated based on the 
assessed values of X's land and buildings for real estate tax purposes. X notes that the United 
States Tax Court has recognized allocations of purchase price based on the ratio of real property 
tax assessment valuations of land and buildings. See 2554-58 Creston Corp. v. Commissioner, 40 
T.C. 932, 939-940 (1963); Maloney v. Commissioner, T.C. Memo 1975-286. X  also notes that 
the Internal Revenue Service has recommended on occasion to allocate purchase price on this 
same basis. See Smith v. Commissioner, 51 T.C. 429, 441 (1968); Parker Tree Farms, Inc. v. 
Commissioner, T.C. Memo 1983-357; Dennert v. Commissioner, T.C. Memo 1964-5. Finally, X 
relies upon the following statement in Internal Revenue Publication 551, Basis of Assets, Rev. 
November 1988, page 3: 

When you allocate your cost between land and buildings, the part of the cost that is used and 
the basis of each asset is the ratio of the fair market value of that asset to the fair market value of 
the whole property at the time you get it. If you are not certain of the fair market values of land 
and buildings, you may allocate the cost among them based on their assessed values for real 
estate tax purposes. (Emphasis added.) 

X's citation of case law illustrates the statement contained in Publication 551 -- allocation of 
cost may be based on the assessed values of the properties for real estate tax purposes unless the 
fair market values of the properties is determinable. In all but one of these cases, the Tax Court 
used the assessed values of the properties to allocate the purchase price among the assets 
acquired. In some cases the government relied upon the assessed values of the properties to 
allocate the purchase price without offering any other evidence. See Parker Tree Farms; Dennert. 
In those cases, the taxpayer failed to meet the burden of proving the fair market values of the 
properties. In the other cases, both the government and the taxpayer offered evidence concerning 
the fair market values of the purchased assets. In Maloney, for example, the Tax Court was not 
persuaded by either party's evidence and allocated the purchase price based on the assessed 
values of the assets. In Smith, however, the Tax Court found the government expert's use of the 
assessed values to be consistent with the fair market values of the properties. The government's 
expert took into account several methods of valuation in reaching its conclusion. Finally, in 
2554-58 Creston Corp., the government offered evidence that the assessed values of the 
purchased assets closely represented their fair market values. The Tax Court, nonetheless, found 
the fair market values of the properties to be less than their assessed values. 

Accordingly, the examining agent may re-examine X's allocation of purchase price between 
the land and buildings. As the Tax Court noted in footnote five in 2554-58 Creston Corp., the 
assessed values of properties may be used "in determining the relative value" of properties. The 
assessed values, however, may alone be used to allocate the purchase price only if other evidence 
does not exist to determine the fair market values of the properties. If the examining agent 
determines from other evidence that X's allocation does not reflect the fair market values of the 
properties, then the examining agent may re-allocate the purchase price based on the facts. X 
must bear the burden of proving that the examining agent's allocation is incorrect. 
 



CONCLUSION  
X may not allocate its cost basis of land and buildings solely according to the assessed values 

of the land and buildings for real estate tax purposes when better evidence exists to determine the 
fair market values of the properties. 

A copy of the technical advice memorandum is to be given to the taxpayer. Section 
6110(j)(3) of the Code provides that it may not be used or cited as precedent. 
 


