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Private Letter Ruling 9237014 
 
June 10, 1992 
 

This is in reply to your letter of February 13, 1992, on behalf of X. Your letter requests a 
ruling with respect to certain travel expenses incurred by employees and reimbursed by X.   

X is a corporation engaged in the manufacture, distribution, promotion, and sale of various 
products. X currently employs approximately 4400 employees in the United States. Under X's 
current travel reimbursement program employees receive travel allowances and reimbursements 
to cover the necessary costs incurred by them when traveling away from home in furthering the 
business activities of X. Current practice provides that when an employee is attending an out-of-
town meeting scheduled for a Friday, the employee will return to his home or regular place of 
business on Friday night or Saturday, depending on the time of the scheduled meeting, its 
duration, and the distance (or flying time) between the location of the meeting and the 
employee's regular place of business. 

You state that because of the current domestic airfare price structure,   [*2]  airfares that do 
not involve a Saturday night stay away from home are generally much higher than the 
"excursion"  airfare rates that are available to individuals who spend Saturday nights away from 
home. In order to avail itself of these lower airfares, X proposes to revise its current travel and 
expense reimbursement program to encourage employees to stay over on Saturday nights when 
cost effective. The employee will be reimbursed for an additional night's lodging and an 
additional day's meals in a manner that will conform with the method and amount of 
reimbursement in effect for the other days of business travel. The location of the one day stay 
over will be the city where the business meeting or activities took place. The proposed revised 
policy statement would provide as follows: 

When an overall net cost savings to the Company is the result of an employee extending a 
business trip to utilize lower excursion rate airfares, the employee's supervisor shall have the 
authority to reimburse the employee for additional expenses incurred due to the extension of the 
trip. The additional expenses eligible for reimbursement will be limited to the cost of one 
additional night's lodging, and   [*3]  a reasonable allowance for one additional day's meals. It 
should be noted that cost savings will be measured against the lowest available airfare, for a 
direct flight, at the time the trip is originally booked. This option is only available if the 
extension of the business trip is for the convenience of the Company. 

Based on the above facts, you have requested the following rulings: 

(1) The incremental expenses of an additional night's lodging and an additional day's meals 
that are incurred in order for the Company to qualify for domestic excursion rate airfares with 
respect to employees traveling on business trips are deductible business expenses under section 
162(a) of the Internal Revenue Code. 

(2) The Company's reimbursements of these incremental expenses are deductible by the 
Company as travel and meal expenses (within the limits of section 274(n) of the Code). 
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(3) The Company is not required to report on the employees' Forms W-2 or to withhold or 
pay employment taxes on the travel expense reimbursements it provides for these incremental 
expenses that result in an overall net cost savings on the business trip. 

Section 162(a)(2) of the Code provides for the deduction of all the ordinary   [*4]  and 
necessary expenses paid or incurred during the taxable year in carrying on any trade or business, 
including travel expenses (including amounts expended for meals and lodging other than 
amounts that are lavish or extravagant under the circumstances) while away from home in the 
pursuit of a trade or business.    

Section 1.162-2(a) of the Income Tax Regulations provides, in part, that only such traveling 
expenses as are reasonable and necessary in the conduct of the taxpayer's business and directly 
attributable to it may be deducted. If the trip is solely on business, the reasonable and necessary 
traveling expenses, including travel fares, meals and lodging, and expenses incident to travel are 
business expenses. 

The phrase in the regulations refers to "reasonable and necessary" as distinguished from the 
"ordinary and necessary"  terminology found in the statute. Ordinary and necessary expenses 
must be reasonable in amount, have a definite, reasonable purpose connected with the business 
and be calculated to accomplish the desired end. In First National Bank of Omaha v. 
Commissioner, 276 F. Supp. 905 (D. Neb. 1967), the court stated that to determine whether the 
expenditures in question   [*5]  are ordinary and necessary, the statutory standard tends to follow 
normal business practice. The words "ordinary and necessary" only become meaningful when 
viewed through a common sense test such as whether a hardheaded business person would have 
incurred such expenses under like circumstances. 

In Rev. Rul. 54-497, 1954-2 C.B. 75, the Service held that when an employee is assigned to a 
temporary work location, and returns on nonworking days to his family, expenses incurred on 
such trips for travel between the employee's temporary duty station and his distant residence may 
be deducted to the extent such expenses do not exceed either (1) the otherwise deductible cost of 
meals and lodging had he remained at his temporary work location, or (2) the reasonable 
necessary expenses he would have incurred in traveling between such temporary place of 
employment and his principal post of duty. 

X's revised policy provides for the payment of incremental expenses incurred, for the 
convenience of the employer, for the employee's one additional night's lodging and an additional 
day's meals at the temporary business location in order to qualify for the lower domestic 
excursion rate airfares. X's revised   [*6]  policy pays for these incremental expenses only if the 
sum of the excursion airfare and the expense of the additional meals and lodging is less than the 
lowest available airfare (not involving a Saturday night stay) at the time the trip is originally 
booked. These incremental expenses are deductible business expenses under section 162 of the 
Code. 

Section 274(n)(1) of the Code provides that the amount allowable as a deduction for (A) any 
expenses for food or beverages, and (B) any item with respect to an activity of a type generally 
considered to constitute entertainment, amusement, or recreation, or with respect to a facility 
used in connection with such activity, shall not exceed 80 percent of the amount of such 
expenses or item that would (but for this paragraph) be allowable as a deduction. X does not treat 
reimbursements or allowances for travel expenses incurred by its employees as additional 
compensation. Accordingly, X may deduct under section 162(a)(2) of the Code, subject to the 
limitation provided for in section 274(n), the incremental expenses incurred by its employees 
under its revised policy. 



Section 62(a) of the Code provides that "adjusted gross income" means, in the   [*7]  case of 
an individual, gross income minus certain enumerated deductions. Section 62(a)(2)(A) includes 
in those deductions business expenses paid or incurred by an employee under a reimbursement or 
other expense allowance arrangement with his employer. 

Section 62(c) of the Code provides that an arrangement shall in no event be treated as a 
reimbursement or other expense allowance arrangement if the arrangement (1) does not require 
the employee to substantiate the expenses covered by the arrangement to the person providing 
the reimbursement, or (2) provides the employee the right to retain any amount in excess of the 
substantiated expenses covered under the arrangement. 

Section 1.62-2(c)(1) of the Income Tax Regulations provides, in part, that the phrase 
"reimbursement or other expense allowance arrangement" means an arrangement that meets the 
requirements of business connection, of substantiation and of returning amounts in excess of 
expenses. If an arrangement meets the above three requirements, then all amounts paid under the 
arrangement are treated as paid under an "accountable plan". 

Section 1.62-2(d) of the regulations provides that an arrangement meets the business 
connection requirement   [*8]  if it provides reimbursements, advances, or allowances for 
business expenses that are allowable as deductions for expenses paid or incurred by an employee 
in connection with the performance of services as an employee. 

Section 1.62-2(e) of the regulations provides, in part, that an arrangement that reimburses 
travel, entertainment, use of a passenger automobile or other listed property, or other business 
expenses governed by section 274(d) meets the requirements of this paragraph if information 
sufficient to satisfy the substantiation requirements of section 274(d) and the regulations 
thereunder is submitted to the payor. For example, with respect to travel away from home, 
section 1.274-5T(b)(2) requires that information sufficient to substantiate the amount, time, 
place, and business purpose of the expense must be submitted to the payor. 

Finally, section 1.62-2(f) of the regulations provides, in part, that the arrangement must 
require the employee to return to the payor within a reasonable period of time any amount paid 
under the arrangement in excess of the expenses substantiated. Section 7.02 of Rev. Proc. 92-17, 
1992-8 I.R.B. 16, provides that an arrangement providing per diem allowances   [*9]  will be 
treated as satisfying the requirement of section 1.62-2(f) if the employee is required to return 
within a reasonable period of time any portion of such an allowance that relates to days of travel 
not substantiated, even though the arrangement does not require the employee to return the 
portion of such an allowance that relates to days of travel substantiated and that exceeds the 
amount of the employee's expenses deemed substantiated. 

Accordingly, amounts received by X's employees under X's revised policy, to the extent the 
amounts received do not exceed the business expenses substantiated, are not includible in gross 
income and are not subject to employment taxes and income tax withholding. 

No opinion is expressed as to the federal income tax consequences of the transaction 
described above under any other provision of the Code. 

This ruling is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(j)(3) of the Code 
provides that it may not be used or cited as precedent. 

Sincerely yours, Assistant Chief Counsel, (Income Tax & Accounting) By: George Baker, 
Assistant to the Chief, Branch 2. 


