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Private Letter Ruling 9807013 

This letter responds to your request for a private letter ruling, dated May 16, 1997, submitted on 
behalf of Taxpayer. Taxpayer, a State A limited partnership, requests a ruling that the receipt of 
several parcels of real property (each parcel is a "Replacement Property", collectively, the 
parcels are the "Replacement Properties") by an entity owned by Taxpayer will be treated as the 
receipt of real property directly by the Taxpayer for purposes of qualifying the receipt of such 
Replacement Property for nonrecognition of gain under  section 1031 of the Code. 

Facts 

Taxpayer, a State A limited partnership, uses the accrual method for maintaining its accounting 
books and for preparing its federal income tax returns. The Taxpayer's taxable year ends on 
December 31. The Taxpayer's partners are LLC, a State A limited liability company, and GP, a 
general partnership organized in State B. 

Taxpayer's business operations consist of the ownership and leasing of a single parcel of 
improved land. The improvements to the land consist of a commercial office building and related 
structures. The land and improvements are leased to a single lessee under a long-term lease. 
Collectively, the land and building are referred to as the "Relinquished Property". 

The Relinquished Property serves as security for the Taxpayer's indebtedness. Under the terms of 
the indebtedness, Taxpayer is required to hold only the Relinquished Property. 

Taxpayer has determined that it is in its partners' best interests to dispose of the Relinquished 
Property. Taxpayer has identified a party interested in acquiring the Relinquished Property. Each 
Replacement Property will be subject to indebtedness ("Replacement Indebtedness") secured by 
that Replacement Property. Taxpayer wishes to acquire each Replacement Property subject to its 
Replacement indebtedness. The terms of each Replacement Indebtedness require that, for such 
indebtedness to be taken subject to as part of an exchange, the Replacement property securing 
such Replacement Indebtedness must be acquired by a single asset entity. 

Taxpayer proposes to achieve its business objectives by engaging in the following actions: 

(1) Taxpayer will transfer title to the Relinquished property directly to a qualified intermediary 
(within the meaning of  section 1.1031(k)-1(g)(4) of the Income Tax Regulations). 

(2) Taxpayer will form a separate entity (a "Replacement Entity") to take title to each 
Replacement Property to be received in the exchange. Accordingly, Taxpayer will form one such 
entity for each of the Replacement Properties. 

(3) Each Replacement Entity will receive title to its designated Replacement Property directly 
from the qualified intermediary as part of the overall exchange. 
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(4) Each Replacement Entity will be a "business entity" that is a "domestic eligible entity" within 
the meaning of  section 301.7701-2 and  3 of the regulations. 
   
(5) Taxpayer will be the sole owner of the ownership interests in each Replacement Entity. 
   
(6) Each Replacement Entity will either: (i) file a timely and proper election to be disregarded as 
an entity separate from its owner pursuant to  section 301.7701-3 of the regulations, or (ii) will 
not file any election pursuant to  section 301.7701-3(c) regarding its classification and will 
instead rely on the default classification rule for single owner entities pursuant to  section 
301.7701-3(b)(1)(ii). 
   
(7) Each Replacement Entity will hold its Replacement Property either for productive use in a 
trade or business or for investment, in each case, within the meaning of  section 1031 of the 
Code. 
   
(8) Neither Taxpayer nor any Replacement Entity will be a bank as defined in  section 581 of the 
code. 
   
(9) Taxpayer has represented that the exchange of the Relinquished Property for the 
Replacement properties will comply with the requirements of  section 1.1031(k)-1 of the 
regulations relating to the qualification of such exchange for nonrecognition of gain or loss under  
section 1031(a) of the Code. 
 
 
Law and Analysis 
  Section 1031(a)(2) of the Code provides that no gain or loss shall be recognized on the 
exchange of property held for productive use in a trade or business or for investment if such 
property is exchanged solely for property of like kind which is to be held either for productive 
use in a trade or business or for investment.  Section 1031(a)(2) excludes from eligibility for 
nonrecognition treatment any exchange of interests in a partnership, stock, or certification of 
trust or beneficial interest. 
   
Section 301.7701-2(c)(2) of the regulations provides that, in general, a business entity that has a 
single owner and is not a corporation (as defined in  section 301.7701-2(b)) is disregarded as an 
entity separate from its owner for federal tax purposes unless the entity elects to treat itself as an 
association for federal tax purposes. Because each Replacement Entity will be disregarded as an 
entity separate from its owner for federal tax purposes, the assets of each Replacement Entity 
will be treated as assets of the Taxpayer. 
 
Conclusion 
 
Taxpayer's receipt of the Replacement Properties by the Replacement Entities will be treated as 
the receipt of real property directly by the Taxpayer for purposes of qualifying the receipt of such 
Replacement Property for nonrecognition of gain under section 1031 of the code. 

Except as specifically ruled above, no opinion is expressed as to the federal tax treatment of the 
above transactions under other provisions of the code and regulations that may be applicable. No 
opinion is expressed as to the tax treatment of any conditions existing at the time of or effects 
resulting from the transaction that are not specifically covered by the above ruling. A copy of 



this letter ruling should be attached to the appropriate federal income tax returns for the taxable 
years in which the transactions described herein are consummated. 

This letter ruling is directed only to the taxpayer who requested it.  Section 6110(j)(3) of the 
Code provides that it may not be used or cited as precedent. 

 
       
 
 


