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Revenue Ruling 55-109 

Members of reserve components of the Armed Forces attending training drills under 
competent orders, with or without compensation, are regarded as engaged in a trade or business. 
Certain nonreimbursed transportation expenses incurred on trips (not extending overnight) made 
by reservists to attend such drills constitute ordinary and necessary business expenses under 
section 23 (a) (1) (A) of the Internal Revenue Code of 1939 and may be deducted in computing 
net income, provided the optional standard deduction is not elected. Amounts expended by a 
reservist for the purchase and maintenance of uniforms, which he may wear only while 
performing duties as a reservist, are deductible for Federal income tax purposes as ordinary and 
necessary business expenses, except to the extent that nontaxable allowances are received for 
these costs. 

Advice has been requested concerning the treatment, for Federal income tax purposes, of 
expenses incurred by a member of a reserve component of the Armed Forces for transportation 
in attending authorized training drills and for the purchase and maintenance of necessary 
uniforms. 

In the instant case, the taxpayer, a member of a reserve unit of the Armed Forces, is 
required to attend authorized training drills under competent orders at a location which enables 
him to return to his residence each night after participating in such drills. The taxpayer receives 
basic pay for only one-half of the total number of drills prescribed for the taxable year, but does 
not receive any allowance or reimbursement for transportation expenses incurred in attending 
such drills. He is also required to purchase, maintain, and wear to such drills the uniforms 
designated by the particular branch of the Armed Forces to which he belongs. 

Section 23 (a) (1) (A) of the Internal Revenue Code of 1939 provides in part that an 
computing net income there shall be allowed as deductions "All the ordinary and necessary 
expenses paid or incurred during the taxable year in carrying on any trade or business, including 
traveling expenses (including the entire amount expended for meals and lodging) while away 
from home in the pursuit of a trade or business." 

Section 48 (d) of such Code provides that the term "trade or business" includes the 
performance of the functions of a public office. The Senate and Conference Committee Reports 
on the Revenue Bill of 1934, C. B. 1939-1 (Part 2), 586 at 608, and 627 at 630, respectively, 
stated that section 48 (d) was declaratory of existing law. That provision has, therefore, been 
construed, not as automatically converting into a trade or business the functions of every so-
called "public office" performed by a volunteer, but as recognizing that the functions of a public 
office which are in the nature of a trade or business should be treated as such, even though the 
incumbent thereof may serve without compensation, a factor which is ordinarily regarded as a 
prerequisite to the pursuit of a trade or business. Thus, full-time and many part-time military and 
civilian officers and employees of the Government are regarded as engaged in a trade or 
business, even though they are not compensated for their services. See D. C. Jackling v. 
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Commissioner, 9 B. T. A. 312, acquiescence, C. B. VII-1, 16 (1928); I. T. 2721. C. B. XII-2, 38 
(1933); G. C. M 23672, C. B. 1943, 66; and I. T. 4012, C. B. 1950-1, 33. Compare I. T. 3752, C. 
B. 1945, 81. Since it appears that a member of a reserve unit of the Armed Forces attending 
prescribed drills performs services which are ordinarily compensated and has rights, duties, and 
obligations which are in the nature of a trade or business, it is held that a reservist who attends 
drills under competent orders, with or without compensation, is engaged in a trade or business 
and may incur ordinary and necessary expenses within the scope of section 23 (a) (1) (A) of the 
Code, even though he is not reimbursed therefor. 
 

It is clear that a taxpayer may deduct his overnight traveling expenses (including the cost 
of meals and lodging) necessarily incurred while carrying on a trade or business at a minor or 
temporary post of duty situated at a distance from the general location of his principal or regular 
post of duty. Walter F. Brown v. Commissioner, 13 B. T. A. 832, acquiescence, C. B. VIII-1, 6 
(1929); Joseph W. Powell v. Commissioner, 34 B. T. A. 655, acquiescence, C. B. XV-2, 19 
(1936); Joseph H. Sherman, Jr., et ux. v. Commissioner, 16 T. C. 332, acquiescence, C. B. 1951-
2, 4; and Harry F. Schurer v. Commissioner, 3 T. C. 544, acquiescence, C. B. 1944, 24. That 
principle was extended in Revenue Ruling 190, C. B. 1953-2, 303, to permit taxpayers to deduct 
their transportation expenses (excluding the cost of meals and lodging) incurred on daily round 
trips to a minor or temporary post of duty situated beyond the metropolitan area which 
constitutes their principal or regular post of duty, even though such trips do not require them to 
be away over-night. Accordingly, it is held that where a member of a reserve unit of the Armed 
Forces is required to make trips (not extending overnight) between the city or general area which 
constitutes his principal or regular post of duty and the location of drills conducted away from 
such area, he may deduct his round-trip transportation expenses so incurred as ordinary and 
necessary business expenses under section 23 (a) (1) (A) of the Code, provided free 
transportation between such locations is not furnished by the Armed Forces. This conclusion is 
applicable regardless of whether the taxpayer attends such, drills in the evening after his regular 
working hours or on an otherwise nonworking day. 

 
The rules stated in the preceding paragraph (allowing deductions for overnight traveling 

expenses and daily transportation expenses while away from principal or regular post of duty) 
are not applicable to the daily commuting expenses of a taxpayer who is employed on different 
days at different locations within the same city or general area, because such a taxpayer is not 
away from his principal or regular post of duty, since that term is not limited to a particular 
office or building, but includes the entire city or general locality in which he is customarily 
employed. See Willard I. Thompson v. Commissioner, 15 T. C. 609; Raymond E. Kershner v. 
Commissioner, 14 T. C. 168; and Rev. Rul. 190, supra. Thus, it is held that a reservist may not 
deduct any part of his transportation expenses incurred in attending drills which are conducted 
within the city or general locality which constitutes his principal or regular post of duty unless he 
is also working at some other business location during that same day. 
Where an employee having only one employer is required to work part of the same day at each 
of two different locations within the same city, it is clear that he must make a business trip which 
is directly attributable to the actual performance of his duties, and that his necessary 
transportation expenses in going from his first to his second place of employment would 
generally be deductible. If he has to return to his first place of employment during that same day, 
his return trip would also be directly connected with the business and his return transportation 
expenses would likewise be deductible. However, if at the end of his workday he goes home 
directly from his second place of employment, his trip would ordinarily be regarded as 
commuting and his transportation expenses would be nondeductible, at least an those situations 



where Ms transportation expenses in going from that location to his home do not exceed those 
from his headquarters office to his home. 
 

Where an employee having two separate employers is required to work on the same day 
at a different location with-in the same city for each of his employers, it is recognized that his 
transportation expenses in going from his first to his second place of employment are not 
incurred in discharging the duties of either job or in carrying on the business of either employer. 
Compare Commissioner v. J. N. Flowers, 326 U.S. 465, 90 L. Ed. 203, 66 S. Ct. 250, Ct. D. 
1659, C. B. 1946-1, 57. However, since both such positions constitute part of the employee's 
trade or business, local transportation expenses in getting from one place of employment to 
another constitute ordinary and necessary expenses incurred in carrying on his combined trade or 
business and in discharging his duties at both locations during that same day. This reasoning is in 
accord with the Brown, Powell, and Sherman cases, supra, to the extent they allow taxpayers 
who are carrying on two unrelated occupations at widely separated locations to deduct their 
overnight traveling expenses incurred in getting from one business location to the other, and with 
I. T. 3842, C. B. 1947-1, 11, to the extent it holds that a State legislator who is also engaged in 
some other trade or business at a distance from the State capital may deduct his transportation 
expenses incurred in making daily round trips between his two places of business, provided such 
daily round trips are necessary for the purpose of discharging his duties at both locations. 
However, the deduction of local transportation expenses, especially in a dual-employer situation, 
would usually be limited to a one-way trip be-tween his two local places of employment on the 
same day because the employee ordinarily would not have to report back to his first place of 
employment on that day. 
 

Accordingly, it is held that when a reservist attends prescribed drills within the city or 
general locality which constitutes his principal or regular post of duty, and on that same day is 
working at some other business location therein, he may deduct his one-way transportation 
expenses in getting from one such business location to the other. Of course, if the taxpayer 
returns to his residence for dinner after his regular working hours and before attending the drill, 
he can deduct his actual transportation expenses only to the extent they do not exceed the 
transportation expenses he would have incurred had he gone directly from one such business 
location to the other. 
 

The transportation expenses held to be deductible herein constitute ordinary and 
necessary business expenses, rather than traveling expenses "while away from home." Under the 
Internal Revenue Code of 1939, as amended, unreimbursed transportation expenses may be 
deducted by an employee only in computing net income and then only on condition that the 
taxpayer itemizes his deductions instead of electing the optional standard deduction. 
With respect to the deductibility of the cost and maintenance of reservists' uniforms, such 
question is governed by section 39.24 (a)-1 of Regulations 118, which provides in pertinent part 
as follows: 
 

The cost of equipment of an Army officer to the extent only that it is especially required 
by his profession and does not merely take the place of articles required in civilian life is 
deductible. Accordingly, the cost of a sword is an allowable deduction, but the cost of a uniform 
is not.  
 
  
 



The second sentence of the above-quoted regulation is intended to be explanatory of the 
tests for deductibility pre-scribed in the first sentence thereof, rather than to establish an 
inflexible rule that the cost of any military uniform is a nondeductible personal expense. In any 
case, therefore, where a uniform "does not merely take the place of articles required in civilian 
life," deduction of amounts expended in the purchase and maintenance of such a uniform would 
not be precluded by such regulation. In the case of a reservist who is required to wear his 
uniform when on active duty for training for temporary periods, when attending service school 
courses, or when attending training assemblies, and who is prohibited by military regulations 
from wearing his uniform except on such occasions, it is believed the uniform does not merely 
take the place of articles required in civilian life. 
 

It is held, therefore, that amounts expended by reservists for the purchase and 
maintenance of uniforms required for such infrequent occasions as those set forth above, and 
allowed to be worn only on such occasions, are deductible for Federal income tax purposes as 
ordinary and necessary business expenses, except to the extent that nontaxable allowances are 
received for these costs. Such position does not represent any change in the views of the Internal 
Revenue Service with respect to the nondeductibility of the costs related to uniforms worn 
without restriction as to the occasion for such wear by members of the Armed Forces on full-
time active duty. In such cases, the uniform is considered to replace ordinary civilian clothing 
and does not meet the test of the above-quoted provision of the regulations. 
   
 
       
 
 


