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Revenue Ruling 73-314 

 

Trash containers used for solid waste to be recycled. The sale of a container, described in 

section 4063 (a) (7) of the Code, designed as a trash depository that can be picked up and 

transported by highway-type trucks is exempt from the manufacturers tax under section 4061 (a) 

even though the container will be used as a depository for scrap iron to be recycled. 

Advice has been requested whether the manufacturers excise tax exemption provided by 

section 4063 (a) (7) of the Internal Revenue Code of 1954 applies under the circumstances 

described below. 

A company manufactures and sells containers designed to be placed at various locations for 

the deposit of solid waste from industrial, municipal, and other sources. The containers are 

generally box-shaped and constructed with a tailgate at the rear for unloading. They are specially 

designed for use with a highway-type truck equipped with a crane hoist. After being loaded on 

the truck, the containers are transported to the point of ultimate disposition of the waste, and 

there unloaded. The containers are not designed for the transportation of freight other than trash, 

nor are they   [*2]  designed to be permanently mounted or affixed to an automobile truck chassis 

or body. 

The company sold one of these containers for use as a depository for scrap iron to be 

subjected to a recycling process. The question presented is whether a container sold for the 

described purpose is sold for "use as a trash container," for purposes of the exemption provided 

by section 4063 (a) (7) of the Code. 

Section 4061 (a) of the Code imposes a tax on the sale by the manufacturer, producer, or 

importer of various articles, including automobile truck bodies suitable for use with a vehicle 

having a gross vehicle weight in excess of 10,000 pounds. 

Section 4063 (a) (7) of the Code (effective after December 10, 1971) provides that the tax 

imposed under section 4061 (a) shall not apply in the case of any box, container, receptacle, bin, 

or other similar article which is to be used as a trash container and is not designed for the 

transportation of freight other than trash, and which is not designed to be permanently mounted 

on or permanently affixed to an automobile truck chasis or body, or in the case of parts or 

accessories designed primarily for use on, in connection with, or as a component part of   [*3]  

any such article. 

Neither the ultimate disposition of the scrap metal, nor the fact that it may have some 

commercial value, is solely determinative in deciding whether the scrap metal is "trash," for 

purposes of the exemption provided by section 4063 (a) (7) of the Code. In the instant case, the 

ultimate recycling of the scrap iron in no way alters the fact that the iron is solid "waste" that 

must be disposed of, and in the general sense of the word such scrap metal is considered to be 

"trash." 

Therefore, a container of the type described in section 4063 (a) (7) of the Code, when used as a 

depository for scrap iron that is to be recycled, is being "used as a trash container" for purposes 

of the exemption provided by section 4063 (a) (7). Accordingly, sales of such containers after 
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December 10, 1971, under the described circumstances are not subject to the tax imposed by 

section 4061 (a) of the Code. 


