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Revenue Ruling 74-2641 
 
 
January, 1974 
 
Section 162. Trade or Business Expenses 
 
The taxpayer, a domestic corporation using the accrual method of accounting, is engaged in the 
wholesale liquor business. In the course of its business the taxpayer purchases whiskey 
warehouse certificates for whiskey stored in bonded warehouses. Title to the whiskey rests in the 
taxpayer as certificate holder. During the period that the whiskey is stored, often a period of 
years, charges for storage, moving, taxes, etc., accrue against the whiskey and are assessed 
against the certificates. The certificates are unregistered and the warehouses do not know the 
identity of the holders. As a matter of practice, such charges are not paid by certificate holders 
until the whiskey is withdrawn. In the instant case, the taxpayer sometimes withdraws the 
whiskey and pays the charges accrued against the certificates. In other instances, the taxpayer 
sells the certificates in which case the charges assessed against the certificates are not paid by the 
taxpayer as they will be paid by whomever is the holder of the certificates when the whiskey is 
withdrawn. 
 
Held, when the taxpayer withdraws the whiskey from the storage warehouse and the charges 
assessed against the warehouse certificates are paid by the taxpayer they are added to the basis of 
the whiskey. Such charges are not deductible as ordinary business expenses. See Rev. Rul. 70-
356, 1970-2 C.B. 68 which holds similarly, in the case of an individual taxpayer, that payments 
for insurance and storage costs are not deductible under section 212 of the Internal Revenue 
Code of 1954, but must be capitalized under sections 263 and 1012. 
 
Held further, when the taxpayer sells the whiskey warehouse certificates such charges that are 
not paid by or collectible from the taxpayer are not added to the basis of the certificates in 
computing the gain or loss on their sale, and are not deductible expenses of the taxpayer. 
 
I.T. 3240, 1938-2 C.B. 140, is superseded, since the position set forth therein is restated under 
the current statute and regulations in this Revenue Ruling. 

                                                 
1 Prepared pursuant to Rev. Proc. 67-6, 1967-1 C.B. 576. 
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