
Revenue Ruling 78-38 
Section 170. Charitable, Etc., Contributions and Gifts 

Credit card; charitable contributions. A contribution made to a qualified charity by a charge to a 
bank credit card is deductible as a charitable contribution under section 170 (a) of the Code in 
the year the charge is made regardless of when the bank is repaid; Rev. Rul. 68-174 
distinguished and Rev. Rul. 71-216 revoked. 

The Internal Revenue Service has given further consideration to Rev. Rul. 71-216, 1971-1 C.B. 
96, which holds that a taxpayer who used a bank credit card to contribute to a qualified charity 
may not deduct any part of the contribution under section 170 (a) (1) of the Internal Revenue 
Code of 1954 until the year the cardholder makes payment of the amount of the contribution to 
the bank. 

Rev. Rul. 71-216 cites section 1.170-2 (a) (1) of the Income Tax Regulations (predecessor to 
current section 1.170A-1 (a) (1) of the regulations) which provides that a deduction is only 
allowable to an individual under section 170 of the Code for charitable contributions "actually 
paid" during the taxable year, regardless of when pledged and regardless of the method of 
accounting employed by the taxpayer in keeping books and records. 

In Rev. Rul. 71-216 the assumption was made that a charitable contribution made by a taxpayer 
by use of a credit card was tantamount to a charitable contribution made by the issuance and 
delivery of a debenture bond or a promissory note by the obligor to a charitable organization, as 
discussed in Rev. Rul. 68-174, 1968-1 C.B. 81, which holds that, under the facts presented, the 
issuance of a debenture bond or a promissory note represents a mere promise to pay at some 
future date, and delivery of the bond or note to a charitable organization is not "payment" under 
section 170 of the Code. 

Upon further study, it has been concluded that there are major distinctions between contributions 
made by the use of credit cards and contributions made by debenture bonds and promissory 
notes. In Rev. Rul. 68-174, the charitable organization that received the debenture bond or 
promissory note from the obligor received no more than a mere promise to pay. Conversely, the 
credit card holder in Rev. Rul. 71-216, by using the credit card to make the contribution, became 
immediately indebted to a third party (the bank) in such a way that the cardholder could not 
thereafter prevent the charitable organization from receiving payment. The credit card draft 
received by the charitable organization from the credit card holder in Rev. Rul. 71-216 was 
immediately creditable by the bank to the organization's account as if it were a check. 

Since the cardholder's use of the credit card creates the cardholder's own debt to a third party, the 
use of a bank credit card to make a charitable contribution is equivalent to the use of borrowed 
funds to make a contribution. 
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The general rule is that when a deductible payment is made with borrowed money, the deduction 
is not postponed until the year in which the borrowed money is repaid. Such expenses must be 
deducted in the year they are paid and not when the loans are repaid. Granan v. Commissioner, 
55 T.C. 753 (1971). 
 
Accordingly, the taxpayer discussed in Rev. Rul. 71-216, who made a contribution to a qualified 
charity by a charge to the taxpayer's bank credit card, is entitled to a charitable contribution 
deduction under section 170 (a) of the Code in the year the charge was made and the deduction 
may not be postponed until the taxpayer pays the indebtedness resulting from such charge. 
 
Pursuant to the authority contained in section 7805 (b) of the Code, contributions made by credit 
card use before January 1, 1978, may be deducted either in the year in which the contribution is 
charged or in accordance with Rev. Rul. 71-216. 
 
Rev. Rul. 68-174 is distinguished; Rev. Rul. 71-216 is revoked. 


