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Taxpayer's Name: * * * 
Taxpayer's Address: * * * 
Taxpayer's Indentification No: * * * 
Years Involved: * * * 
Date of Conference: * * * 
 
LEGEND: 
Taxpayer = * * * 
Number N = * * * 
Number O = * * * 
 
ISSUE(S) 
 
[1] Are food and beverages provided by Taxpayer to its independent contractor representatives at 
national and regional meetings subject to the partial deduction disallowance of section 274(n)(1) 
of the Internal Revenue Code? Do the exceptions to the section 274(n)(1) partial deduction 
disallowance for (a) de minimis fringe benefits, or (b) recreational or social activities for 
employees, apply? 
 
CONCLUSION(S) 
 
[2] The food and beverages provided by Taxpayer to independent contractor representatives at 
national and regional meetings are subject to the partial deduction disallowance of section 
274(n)(1). None of the exceptions to the partial deduction disallowance apply. 
 
FACTS 
 
[3] Taxpayer is a brokerage firm that does business through approximately N broker 
representatives in approximately O locally owned and operated branch offices. Taxpayer treats 
the brokers as independent contractors for tax purposes. 
 
[4] During each of the tax years in question Taxpayer held four regional sales and education 
conferences, a national sales and education conference, and a top producers conference. The 
purposes of the conferences were to (1) promote Taxpayer's products and services, and (2) 
provide educational presentations that satisfy the National Association of Securities Dealers' 
continuing education requirements for brokers. The conferences included programs and 
presentations relating to developments in the industry, new product lines, and sales ideas and 
techniques. The regional conferences lasted three days and two nights, the top producers' 
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conferences lasted four days and three nights, and the national conferences lasted five days and 
four nights. 
 
[5] Each representative was invited to one regional conference and the national conference. 
Taxpayer invited representatives who satisfied certain performance quotas to the top producers' 
conference. Representatives typically attended one regional conference and the national 
conference. Each representative attending a conference was allowed to invite a spouse or other 
guest. 
 
[6] At each conference Taxpayer provided breakfast and lunch to the representatives (but not 
their guests) each day at no charge. Taxpayer provided lunch for attendees because time 
constraints did not allow attendees to leave the premises for lunch. The short lunch period 
provided scheduling flexibility, allowed attendees to network, and encouraged attendees to 
interact with one another and share individual insights and personal experiences. 
 
[7] At both the regional and national conferences Taxpayer paid for two cocktail parties at which 
food and beverages were served. The cocktail parties were open to attendees and guests and also 
were attended by conference organizers, event sponsors (representatives of companies whose 
products are distributed by Taxpayer), and industry representatives (generally, conference 
speakers on industry issues). The cocktail parties provided a place for the attendees and their 
guests to meet and for attendees to discuss the day's topics and ask questions. The breakfasts, 
lunches, and cocktail parties were generally catered by the hotel hosting the conference. 
 
[8] At the regional conferences industry sponsors took the representatives and their guests to 
dinner at an outside location. The sponsors, not the Taxpayer, paid for these dinners. At the 
national conferences Taxpayer and industry sponsors each hosted two dinners for the 
representatives and their guests. Similarly, at the top producers' conferences Taxpayer and 
industry sponsors each hosted a dinner for the representatives and their guests. 
 
[9] Taxpayer knew the identity of each representative and the number of guests attending each 
conference. Additionally, Taxpayer knew the aggregate cost of food and beverages provided at 
each conference. The aggregate cost of food and beverages provided ranged from $ 109 per 
representative at one conference to $ 709 per representative at another conference. Taxpayer did 
not include the value of food and beverages provided to each representative at conferences in the 
amount of taxable compensation reported on Forms 1099 furnished by Taxpayer to the 
representatives. 
 
[10] On its tax returns for the years in question Taxpayer deducted the full cost of the meals and 
cocktail parties provided at the conferences, less the cost of meals and entertainment provided to 
guests of attendees, without applying the 50% deduction disallowance of section 274(n). 
 
LAW 
 
[11]  Section 162(a) allows a deduction for the ordinary and necessary expenses paid or incurred 
in carrying on any trade or business. However, a deduction otherwise allowable under section 
162(a) may be subject to disallowance or reduction by section 274. 
 



[12] Section 274(n)(1) limits the deduction for any expense for food or beverages to 50% of the 
amount that otherwise would be allowable under section 162(a). However, section 274(n)(2) 
excludes certain expenses from the application of section 274(n)(1), including: 
 
(A) expenses described in section 274(e)(2), (3), (4), (7), 
(8), or (9), and 
 
(B) expenses for food or beverages excludable from the 
recipient's gross income under section 132 by reason of section 
132(e), relating to de minimis fringes. 
 
[13] Section 274(e)(4) describes expenses for recreational, social, or similar activities primarily 
for the benefit of employees, other than highly compensated employees. Section 1.274-2(f)(2)(v) 
states that the exception provided in section 274(e)(4) applies to "usual employee benefit 
programs" such as Christmas parties, annual picnics, and athletic facilities that are available to 
employees generally. 
 
[14] Section 61 provides that gross income includes all income from whatever source derived, 
including compensation for services, fees, commissions, fringe benefits, and similar items. 
 
[15] Section 1.61-21(a)(4) provides that a taxable fringe benefit is included in the income of the 
person performing the services in connection with which the fringe benefit is furnished. Thus, a 
fringe benefit may be taxable to a person even though that person did not actually receive the 
fringe benefit. If a fringe benefit is furnished to someone other than the service provider such 
benefit is considered as furnished to the service provider. 
 
[16] Section 132(a)(4) excludes from gross income the value of a de minimis fringe benefit, as 
defined in section 132(e). Section 1.132-6(c) provides, however, that a fringe benefit not 
satisfying the definition in section 132(e) for exclusion under section 132(a)(4) is includible in 
the employee's gross income unless excluded under a provision other than section 132(a)(4). 
 
[17] Pursuant to section 132(e), the term "de minimis fringe" means any property or service the 
value of which is (after taking into account the frequency with which similar fringes are provided 
by the employer to the employer's employees) so small as to make accounting for it unreasonable 
or administratively impracticable. 
 
[18] Section 1.132-6(b)(1) provides that, generally, the frequency with which similar fringes are 
provided by the employer to the employer's employees is generally determined by reference to 
the frequency with which the employer provides the fringes to each individual employee rather 
than to the employer's workforce as a whole ("employee-measured frequency"). However, 
section 1.132-6(b)(2) provides that, where it would be administratively difficult to determine 
frequency with respect to individual employees, the frequency with which the employer provides 
similar fringes is determined by reference to the frequency with which the employer provides the 
fringes to the workforce as a whole ("employer-measured frequency"). 
 
[19] Section 1.132-6(c) provides that, unless excluded by a provision of the Internal Revenue 
Code other than section 132(a)(4), the value of any fringe benefit that would not be unreasonable 
or administratively impracticable to account for is includable in the employee's gross income. 
 



[20] Section 1.132-6(e)(1) provides examples of de minimis fringe benefits that are excludable 
from an employee's gross income. These include occasional typing of personal letters by a 
company secretary; occasional personal use of an employer's copying machine; occasional 
cocktail parties, group meals, or picnics for employees and their guests; traditional birthday or 
holiday gifts of property (not cash) with a low fair market value; occasional theater or sporting 
event tickets; coffee, doughnuts, and soft drinks; local telephone calls; and flowers, fruit, books, 
or similar property provided to employees under special circumstances (e.g., on account of 
illness, outstanding performance, or family crisis). 
 
[21] Section 1.132-6(e)(2) provides examples of fringe benefits that are not excludable from an 
employee's gross income as de minimis. These include season tickets to sporting or theatrical 
events; the commuting use of an employer-provided automobile or other vehicle more than one 
day a month; membership in a private country club or athletic facility, regardless of the 
frequency with which the employee uses the facility; and use of employer-owned or leased 
facilities (such as an apartment, hunting lodge, boat, etc.) for a weekend. 
 
[22] Section 1.132-1(b)(4) provides that, for purposes of section 132(a)(4) (relating to de 
minimis fringes), the term "employee" means any recipient of a fringe benefit. Consequently, 
recipients of de minimis fringes who are treated as independent contractors may be eligible to 
exclude the value of the benefits from their gross income. 
 
ANALYSIS 
 
[23] Taxpayer asserts that its deduction for the cost of food and beverages provided to its 
representatives who attended one or more of its conferences is not subject to the partial 
disallowance of section 274(n)(1) because the food and beverages either (1) constitute a de 
minimis fringe benefit, or (2) are social activities within the meaning of section 274(e)(4). 
 
DE MINIMIS FRINGE BENEFITS 
 
[24] The taxpayer's representatives performed services for the taxpayer and attended one or more 
conferences at which they received the food and beverages that the taxpayer seeks to classify as 
de minimis fringe benefits. Although they are treated as independent contractors by the taxpayer, 
the representatives would be eligible to exclude these fringe benefits from their gross incomes 
(under section 132(a)(4)) if the provisions of section 132(e) are satisfied. Section 1.132-1(b)(4). 
/1/ 
 
[25] Whether a benefit qualifies as a de minimis fringe depends on the facts and circumstances of 
a particular case. Generally, the value of the benefit and the frequency with which Taxpayer 
provided similar fringe benefits to Taxpayer's representatives are relevant considerations. 
 
[26] In this case, as part of a multi-day conference, the taxpayer provided each attendee a 
package of food and beverages consisting at least of breakfast, lunch, snacks, and cocktails. 
Therefore, in determining the value and frequency with which similar benefits are provided to 
employees, we conclude that the benefit properly to be considered here is the food and beverages 
provided to each representative during each multi-day conference. Additionally, the value of 
food and beverages provided to each representative included the food and beverages provided to 
the representative's spouse or guest. See section 1.61-21(a)(4). 
 



[27] Since Taxpayer knew the identity of each representative attending a particular conference, it 
would not have been administratively difficult for Taxpayer to determine the frequency with 
which Taxpayer provided the benefit to each individual representative. Consequently, the 
frequency with which Taxpayer provided the benefit must be determined with respect to each 
individual representative in accordance with the "employee-measured" standard of section 1.132-
6(b)(1). In this case, Taxpayer invited each representative to a regional conference and the 
national conference and invited select representatives to the top producers' conference. Thus, an 
individual representative might attend, at most, three conferences a year. This maximum 
frequency of three times a year would not preclude treating the benefit as de minimis if the 
aggregate value of food and beverages provided to each representative and guest attending a 
particular conference was so small as to make accounting for it unreasonable or administratively 
impracticable. 
 
[28] However, the pro rata value of food and beverages that Taxpayer provided to each 
representative per conference (dividing Taxpayer's cost by the total number of attendees) ranged 
from $ 109 to $ 709. Even the lowest value ($ 109) exceeds an amount that would reasonably be 
considered to be de minimis. It would not be unreasonable or administratively impracticable for 
Taxpayer to account for this amount. Under the circumstances of this case, the benefit provided 
to associates attending even one multi-day conference is more like the use of employer-owned 
facilities for a weekend (not a de minimis fringe) than an occasional group meal or cocktail 
party. We conclude that the value of the food and beverages that Taxpayer provided to its 
representatives at the conferences was not a de minimis fringe benefit. 
 
SOCIAL ACTIVITIES FOR EMPLOYEES 
 
[29] We also conclude that section 274(e)(4) does not apply to Taxpayer's expenses. Section 
274(e)(4) applies only to expenses for recreational, social, or similar activities for 
EMPLOYEES, not for independent contractors, as Taxpayer treated the majority of its 
representatives. Even if the representatives were Taxpayer's employees, the activities were 
available only to the limited group of individuals who worked as brokers and not to Taxpayer's 
employees generally. See 1.274-2(f)(2)(v). Finally, Taxpayer has asserted that the meals and 
cocktail parties served a significant business purpose. Thus, they were not recreational or social 
in nature. 
 
[30] We have considered the other exceptions in section 274(n)(2) to section 274(n)(1), but none 
apply under the facts presented. Thus, Taxpayer's deduction for the cost of food and beverages 
provided to its representatives at its sales and educational conferences is subject to the partial 
deduction disallowance of section 274(n)(1). 
 
CAVEAT(S) 
 
[31] A copy of this technical advice memorandum is to be given to the taxpayer. Section 
6110(j)(3) of the Code provides that it may not be used or cited as precedent. 
 
FOOTNOTE 
 
/1/ Although not necessary to the discussion in this memorandum, it appears that, even if section 
132(a)(4) does not exclude the fringe benefits here from the representatives incomes, section 



132(a)(3), relating to working condition fringe benefits as defined in section 132(d), would 
exclude some or all of the benefits from their incomes. 
 
END OF FOOTNOTE 


